2011. július 23., szombat

Kirandulas Kis Trianonban

   



En ma elmentem egy kis kulturprogramra. A dedivel es Pati lanyaval (AF nagynenijevel) Versaillesba, a Kis Trianont neztuk meg, tok jo volt. Meg jo, hogy nem a rendes kastelyt akartak megnezni, mert elkepeszto hosszu kigyozo sort kellett volna kiallnunk, na neeeee, utalok sorban allni! Rendesen igazi tekergo kigyozo sor volt.
Azert is akartam menni, hogy visszaadjam vversaillesi Noeminak az utazoagyat es mozes kosarat, amit kolcson adott Vera baratnomnek, aki neha jon Parizsba az apjahoz. Noemiek mennek nyaralni, most kell az utazoagy, csak eppen nem vette fel a telefont egesz nap, igy a kocsiban maradt a cucc, mehetek majd megint Versaillesbe, na mindegy.

Jo volt a Kis Trianon, nem is tudtam, hogy Marie Antoinette valodi kis falusi falut epittetett maganak, malommal, tejcsardaval, vetemenyessel (tok, bab, krumpli, articsoka, szolo stb.), allatokkal (csacsi, malac, tehen, kacsak, kecskek stb.) direkt nadtetos hazacskakkal (szam szerint 12 hazacska). Vagyott egy kis valodi vilagra. Vagyott ra, megvalosittatta, pedig csak a keritesen kivulre kellett volna tekintenie es lathatta volna a valosagot, tehenestul, tejcsardastul, articsokastul.
 Es akkor nem mondott volna olyan hulyeseget, hogy "mi van? egyetek kalacsot, ha nincs kenyeretek, wazz!" (franciaul ez ugy hangzik, hogy egyetek briost, ha nincs kenyeretek). Es akkor nem fejeztek volna le a kor pompas talalmanyaval, a guillotine-al. Eszetlen egy liba lehetett.



A kastelya (Kis Trianon) helyeske, semmi extra, olyan, mint a kastelyok altalaban. De azert van egy kulonlegesseg (nem tudom, hogy igaz-e): volt wc, rendes kis helyiseg, ajtoval, marvany falakkal, az uloke fa volt, pottyantos wc. Allllllllllllllllllitolag az egesz versailles kastelyban nem volt wc. Oda poss es kakk, ahol erte oket, sot, a kiralynak (nem tudom hanyadik Lajos) volt olyan szeke, ami direkt lyukas volt es eves kozben kakk, na en ezt mar nehezen tudom elhinni, ez mar a hulyseg ne tovabbja, hiszen azert nem volt ez annnnnnnnnyira nagyon regen, az 1700 evekrol van szo. Ezt mar nem veszi be a gyenge gyomrom, hogy kajalas kozben tojt maga a kiraly. Fuuuuuuuj! De most irta Apfi, a forumtarsam, hogy o is olvasott errol, hogy a kiraly ott es akkor, amikor jott az inger.
Egy puritanabb erdekesseg, a mozgo tukrok, amit mukodes kozben nem lathattam, de ternovesztonek szantak, a pincebol toltak fel a foszalonba, de igazabol ennek meg utana kell neznem, mert nem ertettem kristaly tisztan, hogy mi az eg ura lehetett ez. 
Egy harmadik erdekesseg, a "lebego asztalok", ennek is utana kell neznem, mert nem hiteles az informatorom. Allitolag a megteritett asztalt hoztak be, azaz egy oriasi deszkat, megteritve damasztabrosszal, porcelannal (Herend elbujhat!), ezust evoeszkozzel, finom etkekkel es csak a kiraly ele tettek es lehetett falatozni.
Negyedik erdekesseg: XIV. Lajos nagyon jo oramester volt, ezert korabeli mukodo orak vannak mindenhol.
Otodik erdekesseg: a Nagy Csatornat 11 evig epitettek, mini tengert abrazolt, volt agyus hajo rajta, gondolak (a velencei dozse ajandeka), tobbfele szokokut.
Hatodik erdekesseg: most nem jut tobb eszembe.


 
Ami dijnyertes a tetszesi indexemen az egy kicsi hinto volt, de tenyleg pici, gyereknek valo. Maja korunak, persze rogton az en kisbabamra gondoltam, hogy ppppppont neki mereteztek. Es tudjatok mi huzta? Kecske. :D Kecse huzta hinto. Orulet, nem? Mennyire viccesen nezhetett ki a kisherceg egy szakalas kecske mogott??? :D
A kisherceget franciaul dauphin-nak mondjak (dofa-nak ejtik korulbelul), ami egyben delfint is jelent. Kifacsar engem ez a francia nyelv.





A parkoloert nem fizettunk, mert a dedi roki. Van hivatalos rokkantkartyaja. A muzeumokba sem fizettunk, mert a dedi es Pati mindketten rokik (a lenti foton ez nem latszik, de tenyleg jogosultak a rokkantkartyara, ki ezert, ki azert), en meg voltam a kisero, igy en is ingyen mehettem. Azonban a kastelykertbe fizetni kellett, ha akartuk, ha nem es a kisvonatert is, tehat nem mindenhol ervenyesultunk.
A kisvonatot ne rohogjetek ki, basszuskulcs, kilometereket kellett volna legyalogolni, hogy a rendes kastelytol a kis kastelyokig eljussunk, hatalmas teruleten fekszenek a megtekintendok, tulzas nelkul.
A kisvonat soforje nem akart felengedni a vonatra, mondvan tuti megszulok, mert majdnem vegig makadam az ut, itt-ott buckakkal (negativ fekvo rendorrel, azaz nem kiallo a bucka, hanem melyedes van helyette), de meggyoztem, hogy vezessen ovatosan. Azt mondta, OK, de ha megszulok neki, akkor a gyerek neve legyen Lajos. :) (Elotte megerdeklodte, hogy fiu-e, vagy lany.)
Visszafele masik sofort kaptunk ki, o meg elmeselte, hogy csunyan megfenyegette oket egy terhes no ferje, hogy tul durvan vezetett, pedig ezekkel a kisvonatokkal a makadamon nem lehet szaguldozni, raadasul direkt setavonatok, amiben pofazik a magno, hogy eppen mit latunk jobbra es tekintsunk balra, mert attol aztan bepisilunk, ugy ertve a latvanytol. En nem ereztem veszelyesnek a kisvonatot, de teljesen ugy tunik, hogy betojattak a soforoket a terhes nokkel. :)
Ettunk is es kaveztunk is. Veeeeeegre egy olyan kavezoban, ahol rendes kavet adtak. Nekem koffeinmentes jar, nana, magas vernyomassal mit akarok, de a "deca" (koffeinmentes kave franciaul) is olyan finom volt, hogy majdnem sirva fakadtam. Franciaorszagban pocsek a kave. A franciak maguk zoknidzsuznak hivjak a kavejukat. :) De ezen nincs is mit rohogni, tenyleg kaka a feketejuk.

Maja az apjaval volt egesz nap, elmentek etterembe kajalni. Hm, nekem ugy kell megkuzdeni egy kis kimozdulasert, ugy ertve harmasban, erre ok ketten elmennek ettermezni. Ezen ugrottunk ossze reggel, hogy Adrien-nek nem volt kedve csavarogni, mert o egesz heten dolgozik, kocsiban ul a dugoban, melo, melo, melo, ne kelljen mar hetvegen is. En meg mondtam, hogy jo, de en megyek, mert unom, hogy 2 eve otthon dekkolok (kis tulzassal).
Tovabbi hir, hogy Maja megint a bilibe kakalt. Masodszor. Nekem nem, de a dedinek es az apjanak igen. Hol az igazsag???


Mas: Maja tegnap este 10-tol ma reggel 7.30-ig a sajat agyaban alszik. Nem hittem volna, hogy ilyen gyors lesz az atszoktatas. Jo, jo, persze nem egesz heten ment ilyen flottul, volt, amikor 5.30-kor mar a mi agyunkban volt, de ez a tegnapi es a keddi marha jol ment. Hihetetlen! Azt hittem leszoktatni a szoptatasrol es kiszoktatni az agyunkbol valami irtozatos nehez melo lesz, erre tessek, semmi baj nincs. Ezt most le kellene kopogni. Vagy vasat fogni (olaszok babonabol vasat fognak).


Dedi es Adri, azaz en

Iren, azaz dedi es Pati lanya

1 megjegyzés: