2013. december 29., vasárnap

Mornac sur Seudre (túl hosszú törióra)

Elkirándultunk a szomszéd faluba. Most Északra vettük az irányt.
Amikor gyerek voltam, állandóan kirándultunk, hiányzik. Itt eszméletlen keveset kirándulunk és én ettől besavanyodom. Fogtam hát a gyerekeket és hajrá. Nem mentünk messzire, mert későn csavarodtam be szedtem össze magunkat, de legalább elindultunk.


Ezzel csalogatnak be a bisztróba
 

Mornac sur Seudre. Royantól 13 km, igazán egy köpésre van ("mint ide Vác", otthon a családi bázis a nulla kilométer, onnan viszonyítunk minden kirándulóhelyet). Bájos kis falu. Ami furcsa, hogy a főútról lekanyarodva egy egyszemélyes aszfaltúton vezetnek be. Tökéletes, kátyúmentes úton. Izgultam, nehogy szembe jöjjön egy traktor (szántódölek jobbra. balra), de hazafelé rájöttem, hogy egy másik út vezet kifelé. 


Tipikus utca

 
Az első "mornaçonsiak" ie. VI. század körül telepedtek le a környéken és a Santon törzshöz tartoztak (gallok voltak). Töriből gyenge vagyok, de itt valami sántít az évszámokkal szerintem. Javítsatok ki! Vagy nézzek utána alaposabban, ne dőljek be a hivatalos honlapnak? 


A római invázió idején a Seudre folyó torkolata még Saujonnál volt, Mornac területe még mocsaras vidék volt. Csak egy évszázaddal később alapítottak ott várost, a gall és római inváziók idején.
8-10 halászkunyhóból állt az elején az egész falu. Vázából és kukoricacsóből... Na jó, befejezem a google translate fordítóprogram használatát. Nem lenne kukorica Amerika felfedezése nélkül, tehát fix, hogy nem kukoricacsőről van szó. Vályogházak lehettek a kezdetek kezdetén, később kőházak.


Hamarosan megépült az erőd is, és 1150-ben megalapult a St-Nicolas kolostor is (a "prieuré" mi lehet pontosan?).

A 12. sz. elején megépítették a St. Pierre templomot.




 
St. Pierre templom






Szenteltvíz

Ex voto
 
Andrej meg szeretné cuffantani a betlehemi bárányt


1433-ban az angol csapatok elfoglalták a falut, aminek jelentős kikötője volt a Seudre folyón. Ezzel megfenyítették La Rochellet is (jóval nagyobb és fontosabb város a közelben). Dugast úr, Mornac védelmére kinevezett kapitánya, hősiesen megszervezte az ellenállást (szóljatok, ha unalmas, abbahagyom), igaz La Rochelle a tenger felől támogatta meg, Pons földesura pedig a "föld" felől, akit szintén támadtak a bordeauxi (magyarul bordói) csapatok, amik (akik? Óh, jaj!) az angolok mellé álltak.
Az angolok hamarosan kapituláltak, miután Pons felséges urával üzletet kötöttek. (Hm... Nagy kapituláció, ha jó zsírosan megkenték... Úgy érzem szeretnek hantázni a franciák... A kapituláció nem azt jelenti, hogy feltétel nélkül megadja magát az egyik fél?).

1547-ben, II. Henrik uralkodása alatt az adók mértéktelen megnövelése miatt egész Franciaországban felhördültek és főleg Saintongeban. A mornaciak is jól megszenvedték Montmorency parancsnok megszorításait.
1556-ban a reform partizánjai kezdtek nyüzsögni Mornacban. (Bazzz, törióra, hiányzott ez nektek???)
1562-től az egyházi háborúk miatt Mornac kézről kézre került, hol katolikus, hol hugenotta fennhatóságú volt. A kastélyt lerombolták ez idő alatt, a nagy torony azonban maradt.
1622-ben Soubise urasága, aki egyben protestáns vezető is volt, meghódította a várost és leromboltatta a tornyot. A 17. sz. folyamán a protestánsok a maradék erődöt is elpusztították.
A Saint Pierre templomot a 12. században újraépítették meroving idők maradványaira. 
Azt mesélik, hogy a város kikötőjének torkolata annyira jól védett a viharok és kíváncsiskodók ellen, hogy a hajótöröttek, a banditák és csempészek ott készítették elő a következő akciójukat, ott osztották szét a zsákmányukat.

Színes halászkunyhók
 
 
Osztriga (kihajítva)
 
Mindemellett a város mocsaras vonzereje (?) mindig is megmaradt. Nagy hajók jöttek rendszeresen beszerezni sókészletet és egyéb árukat Mornacba. (Franciául még simán behúznak a csőbe...)
A középkori fedett piac és a Saint Pierre templom között található városrészt a mai napig "arab negyednek" hívják a helyiek, mivel az észak-afrikai "casbahs" fehér, alacsony házakat idézik az utazó számára.

Romantikus giccs vagy giccses romantika?




Földrajz

A Seudre Európa legkisebb folyója. (Innentől fogva nem értem az eddigi sok superlativust...)
Forrása a Vinière au Petit Saint Antoine-ból ered, Saint Genis de Saintonge közeléből.
Körülbelül 78 km hosszú, ebből 20 kilóméternyi sós víz Saujon és Mus de Loup között (ez a helyi hírhedt La Tremblade). 
A Saudre vízállása 300 m dagálykor, 150 m apálykor. Nem piskóta.
A Seudre mészkőben gazdag, ez magyarázza a viszonylag ritka eliszaposodást Brouage-hoz és Sent Agnant-hoz képest. 
Mornak koordinátái 45°42’38″ Észak felé és 1°01’38″ Kelet felé.

Mornac 950 ha-on fekszik és ebből több, mint 600 ha környezetvédelmi területté nyilvánított. 
A falu élete
A város kiemelkedő sótermelésben és osztrigatenyésztésben, ezen kívül halászattal foglalkoznak. Garnélarák, angolna, tintahal, hosszúkás kagylófélék a specialitásuk. Ma művészeti galériákat is találunk a városban, a turistákat el kell kápráztatni.

Önkorm.
 
Flóra: libatop, vadmustár, továbbá vizinönövények, pl. santonine. 

Fauna: sirályok (többféle), kis kócsag, szürke gém, sokféle vadkacsa. 


Csikóhalak

 

Utóirat: látom, hogy szétrobbant a szöveg és a fotók is, de nem engedelmeskedik a blogspot. A szerkesztőfelületen jól néz ki, posztolva viszont szétesik. Magyarázom a bizonyítványom, hátha kapok azért egy kettes alát. :D
 




2 megjegyzés:

  1. Neeemmm, 2-es fole!!!!!!! De tok jo, nekem tetszik az a giccses haz :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés