2013. július 7., vasárnap

Rengeteg a befasult szegeny ember

Oriasi a kulonbseg Royan es Morsang sur Orge kozott. Csunya dolog, vagy sem, elszoktam ettol a tomeny mennyisegu arabtol, feketetol es szegenytol. Voltunk vasarolni, ott utott megint pofon ez teny. Kigyozott a sor a kasszanal es lenyegeben alig volt hozzank hasonlo ember. Az emberek kedvetlenek, pontosabban borzasztoan fasultak, koverek, burkak, afrikai "pizsamaruhak", a bolt kifosztva, a dragabb termekek lakattal elzart vitrinben (ez egy kozepes bolt, decemberben ilyen lakatos vitrin nem volt), rendetlenseg, az ajtonal lopas elleni csipogorendszer (decemberben meg nem volt felszerelve).
 
Royanban a nok zome vekony, csinos, feher, elegans, ez a ferfiakrol is elmondhato, a boltokban nincs kupleraj, nincs lakattal lekotozve a kinai froccsontott karora es vernyomasmero, az emberek mosolyognak, turelmesek, beszelgetosek, a sorok nem kigyoznak.
 
Nem azt mondom, hogy sokkol, amit itt latok, csak annyit, hogy mindig racsodalkozom az oriasi szocialis kulonbsegekre es ezek hozomanyaval, habitusra, kedelyallapotra es ki tudja meg mi mindent lehetne felsorolni. Azt biztosan, hogy nincs okom picsogasra.
 
Versailles es Morsang kozott is ordit a kulonbseg, de igy, hogy 6 honapja nem jartam Parizs kornyeken, sokkal erosebb a kontraszt.
 
Adrien-nel vitaztunk ezen tegnap, mikozben ultunk az autoban es mar majdnem megerkeztunk. Meseltem egy forumtarsamrol, aki itt el a "banlieue-ban". Meselte, hogy a mai napig furcsa neki, hogy bar Europaban el, egy fehernek gondolt orszagban, de mégis kizarolag nepviseletbe oltozott arabokat lat maga korul es meg feketeket. Nagyon furcsa egy olyannak, aki Debrecenben es Szegeden elt eddig. Adrien nem erti, mi a furcsa szamunkra. Mi az, hogy nem tudtuk. Az iskolaban erre nem keszitettek fel, valaszoltam, hogy ha az ember Franciaorszagba jon, azon belul is Parizsba, sot a kulvarosba, ott ennyi pizsamagatyaval talalkozhat. Az afrikai gyereknek is furcsak vagyunk mi sapadt boruek. De nem, nem, nem, nem erti, hogy mit magyarazok (eleg egyszeru tema, szerintem), elbeszel mellettem, elmagyarazza a tortenelmet az o szemszogebol, fossa a szot, hogy Franciaorszag egy gazdag orszag, nanà, hogy sok a bevandorlo es ennel fogva a szegeny, ez mar nem dialogus, hanem monolog, a vegen mar vitazunk, mert azert nem hagyom magam.
En talalkoztam mar aranyokkal nehezitett, Chanel kendot megleggyinto burkat viselo not, aki nem turista volt. Fekete asszonyt is, akin tobbkilo Arany logott. Jo, hat persze ketto az egymillio ellen, ertem, hogy nem jo az arany.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése