2012. november 16., péntek

Cortina d'Ampezzo

Talalkoztunk megint azzal a bacsival, aki csokit ad a gyerekeimnek, annyira orul, hogy Maja szepen koszon neki. Tegnap rakerdezett, hogy portugal vagyok-e, persze mondtam, hogy magyar vagyok. Nem sok magyar van itt, allapitotta meg, regen a Bastille-nal ismert egy magyar not, olasz volt a ferje. Meselte, hogy o sem francia, hanem olasz. Innentol fogva atvaltottam olasz nyelvre, amin jol meglepodott. Szegeny, jo regen nem beszelhetett olaszul, mert mindig visszavaltott franciara. 
Elmeselte az eletet diohejban. Azota is ezen jar a fejem. Cortina d'Apezzo-rol jott el 18 evesen, 1953-ban, mert ott nem volt munka, mig itt volt. Meselte, hogy "egesz Franciaorszagot" olaszok epitettek fel, nezzem, azt az epuletet is es azt a masikat is. Jart Braziliaban, Szaud-Arabiaban es meg sok helyen, mindenhol dolgozni volt. Most mar portugalok epitkeznek, de annak idejen az olaszok. Micsoda rasszistak voltak a franciak az olaszokkal, meselte tovabb, majd csurte-csavarta es arra jutott, hogy Bulgariabol mennyi, de mennyi cigany erkezik es ez tarthatatlan. Mert nem dolgoznak, csak varjak a sult galambot. Jo kis csavar a sztoriban. 
A felesege is olasz, de o 4 eves koraban erkezett Franciaorszagba.
A dedinek is van egy olasz baratnoje, Josette. Gondolom eredeti neve Giuseppina lehet, majd megkerdezem tole.

Sokkol, hogy egy ember elhagyja Cortina d'Ampezzo-t, vagy akar Porto Santo Stefano-t, mint Sara, az olasz kis baratnom es ide jon Morsang sur Orge-ba. Ami nem tul nagy kunszt. Persze ertem, itt van munka, ott nincs. Pedig nem is Del-Olaszorszagrol van szo, sot! Aztan kiderul, hogy ott nincs konyvtar, telen megall az elet Santo Stefanoban, viszont Cortinara tul sok penz kell, nincs "ludotheque" es "halte garderie" (varosi jatszohaz es gyerekmegorzo). Jobban erzik itt magukat, mint otthon. Ezt kizartnak tartom, szerintem csak hulyitik onmagukat. Velejukben ok is olaszok maradnak, mint en magyar. 

Az ember elkepzeli, hogy mashol jobb, aztan kiderul, hogy mindenhol jo, de a legjobb kulfoldon. Viccelek, ez a csaladom ars poetica-ja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése