2013. május 17., péntek

Szeptemberben Andrej ovodas lesz




Andrejjel ovodalatogatason voltunk. 

Reggel 9-kor beadtuk Majat a csoportjaba, aztan atmentunk a szomszed terembe, a minicsoportosokhoz, ahova a tervek szerint szeptembertol fog jarni. 



Maja ovobacsija javasolta, hogy irassam be, en pedig megtettem. Van "tout petite section" (minicsoport) az oviban, direkt a ket eves gyerekeknek, megprobalom kihasznalni. 

Mar regota mart a kivancsisag, hogy mi folyhat a francia oviban. Ma vegre lehetosegem nyilt betekinteni egy napjukba. Jo, csak ket oracskaba.

A gyerekek folyamatosan erkeztek a csoportba, ki gyurmazni ult le, ki puzzlezni, ki kiskonyhaban jatszani, ki valami egeszen massal. Szabadon valaszthattak maguknak tevekenyseget.
9.15-kor, amikor bezarjak az ovoda kapujat, azaz mar nem erkezhetnek gyerekek, vegre elkezdodott a tanitas. Igen, tanitas, mert Franciaorszagban orszagos tanmenetet kell betartani. 
Az ovono osszeterelte a gyerekeket "a szonyegre" (minden Wesco-s, mint minden itt Franciaorszagban, mintha nem letezne mas marka) es megbeszeltek, hogy aznap mi lesz a program.
Legeloszor a tornaora jon, azta elfelezik a csoportot. A fele a dadaval atmegy konyveket valogatni a hetvegere, a masik csoport ultetni tanul. Ezek utan kimennek az udvarra jatszani, vegul jon az ebed, az alvas, ami utan meg jatszthatnak kicsit, legeslegvegul mindenki hazamegy. 

A tornaoran mi is jelen voltunk. Atmentunk... Mit atmentunk? Csigalassusaggal atvanszorogtunk egy nagyobb terembe. A ket-harom evesek meg nagyon kicsik, nem tudnak meg temposan haladni. Hihetetlen aranyosak voltak, ahogy raerosen, vontatottan mendegeltek az ovono utan. 
A nagyteremben negyfele "attrakcio" volt: egy falmaszo resz, ami igazabol egy maszoka, ketfele kapaszkodoval (egy tyukletraval es egy valodi falmaszos resszel, csak ez meg a nagyon piciknek valo), egy csuszo-maszo es egy egyensulyt fejleszto modullal es egy dupla korlattal. Andrej mindnel nagyon ugyes volt, nanà.
A torna legvegen a gyerekeknek egy ures teruleten kellett osszegyulniuk es le kellett fekudniuk a foldre. Eloszor az egyik labukat kellett felemelni, utana a masikat, majd mindkettot egyszerre. Utana ugyanez a feladatsor a karjukkal. Vegul be kellett hunyniuk a szemuket, csondben lenni. Ez nem tartott tovabb 30 masodpercnel, volt es volt,
 aki sirva fakadt. :) Annyira cukipofak, hogy nem lehet leirni.
Visszafele enekelve kanyarodtunk a toalettre, a szifonos dalt kellett enekelni (ainsi font, font, font, csak en ezt szifonnak nevezem, mert annak van ertelme :D). Andrejt imadtak a gyerekek, fogni akartak a kezet, puszilgattak a fejet. Bebenek hivtak ot. Minden gyereknek pisilnie kellett. Fiuknak piszuarba (vagy piszoar?). :) Meg is lepodtem, mert Andrejt nem allva tanitom pisilni, hanem ulve, holott nalunk a ferfiak kozul senki nem ulve pisil. Hm, ez az apja feladata lenne. 
Azt mellekszalkent elmeselem, hogy neha nem talalom Andrejt, szolitgatom, de nem valaszol. A wc-re teljesen egyedul felmaszik es ott tronol, csondben medital. Pelenkaban.
Kenyelembol ultetem bilire es wc-re Andrejt, de ezek utan majd allva folytatom a tanitast. Andrej nem pisilt, de megprobalta. Igazsag szerint a kezmosas sokkal jobban tetszett neki.
Egy kisfiu bekakalt, szo nelkul kipucolta a dada, megmosta a feneket, adott ra tiszta ruhat. Tehat, ha Andrej nem lesz maradektalanul szobatiszta szeptemberig, akkor kipucoljak ot, ez jo hir. Megkerdeztem az ovonot is, mondta, hogy nem az o feladatuk a szobatisztasagra nevelni, de az ovoda sokat lendit a dolgon, ha mar otthon elkezdtuk a szoktatast. De ettol fuggetlenul napi 3-4 baleset nem megengedett. 

Az ovono mondta, hogy eddig egy kisgyerek volt, aki nem szokott be, mert sokat sirt es sokszor bepisilt, igy ot "eltanacsoltak". Remelem, nem Andrej lesz a masodik kisgyerek...
Decemberig lehet majd mindig ujrakezdeni a beszoktatast, ha nem menne elsore, ha addig nem sikerul, akkor januartol szeptemberig nincs tobb lehetoseg beszoktatasra, kenytelenek lennenk megvarni 2014. szeptemberet. 

Az novenyultetos oran az ovono megmutatott a gyerekeknek 4-5 fele novenyt. Mindet megszagolgattak, megtapogattak: citromfu, bazsalikom, petrezselyem, baber. Aztan megbeszeltek a lapatot, a gereblyet es egyeb eszkozoket, amivel ultetni kell. Nagyon csinos kis rusztikus kosra volt az ovononek, tetszett. 
Kozben a terem masik reszeben a tobbi gyerek a dadaval a konyveket rendezgettek, gondolom, mert oda nem lattunk be. Hetvegere minden gyerek hazavihet egy konyvet az ovodai konyvtarbol, azt valogattak.

Vegul kimentunk az udvarra. Ott a gyerekek bicikliztek. Volt meg hanyattfekvos divatos bicaj is. 
A piros bicajokkal nem lehet felmenni a dombon levo (ici-pici lejtos resz) osvenyre, mert van egy szem olyan bringa, amin egy gyerek teker, a masik meg elotte ul, olyan, mint egy fakutya. Amiatt az egy piros bicikli miatt kikotottek, hogy a piros szinu biciklik csak a vizszintes reszen kozlekedhetnek. A "fakutyabicaj" a kis lejton balesetveszelyes lenne. A gyerekek betartjak a szabalyt. Oriasi. 

Eppen jott Maja csoportja, amikor oltoztettek a kicsiket, hogy kimehessenek az udvarra. Ok a kiscsoportosak, de nagyon szepen, osszeszedetten kozlekedtek a folyoson. Hivtam Majat, aki nagyon meglepdott, hogy ott vagyunk, de szepen ment tovabb Pacommal (micsoda furcsa nev, nem birom megemeszteni :D). Eppen mentek a tornaterembe. Pedig tudta Maja, hogy ott maradunk Andrejjel, de megis csodalkozott. 
Majdnem bogtem, amikor lattam az en Majamat kifogastalanul viselkedni az oviban. Bar o jo gyerek, megis mas volt latni ot kozossegben. A sajat, privat eletebe leshettem bele.
Az ablakon is belestunk, amikor tornazott (ugyanazokon az ugyessegi maszokakon, mint ami a kicsiknel volt, hiszen nem lehet az egesz sportpalyat atrendezni minden alkalommal), integettunk egymasnak es csokokat dobaltunk. Ezt nem lehet kibirni picsogas nelkul.

Ma meselte Kira havernom, hogy az o erdi ovijukban a szunetekre egyszerre terelnek ki 250 gyereket, mert annyi a letszam. Irto sok. Igaz, tobb udvar is van. Van egy anyuka, aki direkt a szunetekre odamegy az oviba, plusz felugyelonek, mert volt egy nagy botrany botokkal es kovekkel. Megfigyeltem, Maja ovijaban nem lattam botokat es koveket.
De most jut eszembe, egyszer Maja ovobacsija meselte, hogy egy nagy bantani akarta Majat, tehat ezek szerint van olyan, amikor tobb csoport kint van az udvaron. Nem orulok. 

Nagyon jo volt latni az ovodai eletet. Nagyon-nagyon tetszik. A minicsoportosokat is nagyon ugyesen terelgetik. Fantasztikus volt. Micsoda jo pedagogusok, hogy ennyire kicsiket is megszeliditenek.  Teljesen jol mukodik a gepezet.

Kivancsi vagyok, hogy Andrej szelveszt sikerul-e betorniuk. :D 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése