2012. augusztus 4., szombat

Polette

Aposom szulei, Polette es George, itt nyaralnak Puy l'Eveque-ben, aposnal. Minden evben masfel honapot toltenek itt. 

Polettet nagyon szeretem, nagyon jokat lehet beszelgetni vele, pontosabban olyan jol esik ot hallgatni, csak mesel, mesel, mesel es en iszom a szavait. Elmeseli a gyerekkorat, a haborut, ahogy fejhez ment, a gyerekeit, a tegnapot, a mat, az almait. 

Polette egy valodi otthonkas nagyi, dauerolt bodros osz hajjal, mindig mosolygos virito kek szemekkel. Nagyon helyes es nagyon jo szive van. 

Ma elmeselte, hogy unnepeltek meg a 80. szulinapjat.
A szulinapot megelozo nap szoltak neki, hogy keszitsen ossze egy kis borondot, pizsamaval, valtoruhaval, neszeszerrel. Gondolta, valami hotelbe utaznak, ez lesz a meglepetes. A nagy napon a fia, Rene es a legszebb lanyunokaja, Laurey jottek erte autoval. A nagyi folyamatosan kerdezgette, hogy hova mennek, mire Rene mondta, hogy a Disneylandbe, ott fognak unnepelni es ott is alszanak, azert kell a pizsama. Polettet nem lehet csak ugy bepalizni, mondta is, hogy na, na, a Disney pont ellentetes iranyban van, o mar volt ott, tudja. Laurey felvilagositotta, hogy azota mar ketto Disneyland is van, most a masikba mennek. Persze ez budos volt Polettenek, rendben, hogy 80 eves, de azert nem agyalagyult. Ahogy meselte, konnybe labadt a szeme, meg kell zabalni, olyan aranyos.
Mielott megerkeztek volna, bekotottek egy fekete kendovel a nagyi szemet es rapiritottak, hogy ne csaljon.
A nagyinak furcsa erzese volt, ugy erezte, hogy viz mellett vannak, erezte a viz szagat, vagy hallotta a hullamokat, mar nem emlekszik pontosan.
Kiszalltak az autobol es levehette a kendot a szemerol. Sirva fakadt, mert meglatta, hogy a csaladja egy hajo elott sorakozik. Sirt, mint Medleine. Ezt a kifejezest meg soha nem hallottam, j'ai pleuré comme la Madleine. Allitolag Madleine mindig sir. Mi nem voltunk ott, igazabol meg sem hivtak, sajnalom, mert nagyon jo lehetett a buli.
A hajo fel volt diszitve viragokkal, meg volt talalva, volt zene, tanc. Parizsban, az Austerlitz ter mellett volt a hajo. 


Az egesz azert erdekes, mert Polette egy hajon szuletett, Belgiumban. Egeszen 9 eves koraig egy hajon toltotte az eletet, Belgiumban, Franciaorszagban, Nemetorszagban utazva. 9 eves volt, amikor meghalt az edesanyja, tuberkolozisban. Az edesapja beadta ot egy vendeglatos holgyhoz. Egy hotel es etterem tulajdonoshoz. Enni adott neki es alvohelyet, ez volt a fizetese. Egeszen 15 eves koraig maradt ott, sokszor veszekedtek es egyszer tenyleg ott is hagyta ot. A vendeglatos holgy sirt utana.
A csalad azota is ugy emlegeti Polettet, mint a kis Cosette-et Victor Hugo A nyomorultak cimu regenybol.

Orulok, hogy Polette a gyerekeim dedanyja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése