2012. szeptember 30., vasárnap

Elkezdodik egy uj elet, az ovodas


Voltunk az oviban talalkozni az igazgatonovel, aki egyben Maja ovonoje lesz.
Claire elmondhatatlanul szimpatikus (orosz apatol, olasz anyatol szarmazik, Lyonban szuletett). Bemutatta Majat azoknak a gyerekeknek, akik 17 orakor meg ott voltak az oviban, kicsik is, nagyok is. Kozosen koszontottek Majat. Mar fel voltak keszitve, hogy erkezik egy uj kislany. Kerdezte is Claire, hogy "na mondjatok csak, hogy hivjak az uj kislanyt?".
Megmutogatta az osztalytermeket, a tornatermet (sima terem, csak ki van kialtva tornateremnek, vannak benne tornaeszkozok), a menzat, az alvoszobat, az udvart, a mosdot, mindent. Elmondta, hogy nememlekszemmelyikevtol Franciaorszagban az ovi is iskolanak szamit, azaz oktatasi programot kovetnek, nem siman jatszani jarnak oda a gyerekek. Megtanulnak olvasni, irni, szamolni, megismerkednek a termeszettel, mindezt persze nem poroszos szigorral, hanem a gyerekek szintjenek megfeleloen, de teny, hogy mire iskolaba kerulnek, addigra mind iskolaerett lesz, tudnak figyelni, ismerik a betuket, szamokat, nincs mese, hogy meg visszatartana a szulo egy evet, hogy meg ovis legyen, mint otthon. Nekem ez nagyon tetszik. Azt mondta, hogy tanulni jarnak oda a gyerekek, de termeszetesen lehet ugyetlenkedni, tevedni, azert vannak ok ott, hogy segitsenek tanulni. Emiatt maradnek szivesen itt Francaio-ban, nekem ez a tudatos figyeles a gyerekre nagyon szimpatikus. 
A szulinapok ugy zajlanak majd, hogy honap vegen az adott honapban szuletett gyerekek szulinapjat megulik, mert nincs ido minden nap bulizni, idovesztes lenne. Lehet vinni tortat, hazit is, keszen vasaroltat is, csak az a lenyeg, hogy ne kremes, koszolos legyen, hanem minel simabb, hogy az ovonoknek ne kelljen bajlodni vele. Megertem, mert Maja osztalyaban (na jo, csoportjaban) 31-en vannak Majaval egyutt, ha 31 kis 3 eves elkezd valami csupa csokikremes tortat eszegetni, hat ott szem nem marad szarazon, de ruha sem (tisztan). 
Az ovi nem rosszabb, mint Versaillesben, mondhatni ugyanaz csak pepitaban. Szerintem otthon, Magyarorszagon vannak jobb es rosszabb allapotu ovik. Sot, ahogy olvasom a forumokon van, ahol nem tul szimpatikus pedagogusok vannak... Itt hiaba szamit Morsang sur Orge sokkal szegenyebbnek, mint Az Nagy Versailles, az ovoda semmivel nem tunik rosszabbnak, szegenyesebbnek, ugyanazok a szekek vannak es aszalkak, ugyanolyan folyoso, mosdo, jatekok, porgramok.
Rakerdeztem, hogy egyutt mennek-e ki a kulonbozo csoportok az udvarra amikor szunet van. Igen, egyszerre mennek ki. Tovabb mentem, kerdeztem, hogy keveredhetnek-e egymassal a kulonbozo csoportok gyerekei, mivel Mukk meselte, hogy a bolcsiben vannak lathatatlan vonalak, amit a gyerek nem lephet at, holott 3 evesnel kisebbek. Itt keveredhetnek, hasznalhatnak mindent, csuszdat, kisvonatot, biciklit.
Egy csoportnak egy ovonoje van es egy segitoje (talan dadus lehet a magyar neve? Nem tudom). Vannak egyeb segitok is, peldaul a delutanos pedagogusok, akik mar nem az oktatasi programot vegzik, hanem mar "csak" felugyelik a gyerekeket.
Vinni kellett Majarol fotot, felragasztjak ide-oda, peldaul a fogasara, amire mar festeni is kell majd neki, mert a tobbiek is festettek (papirra festettek, utana raragasztottak valami kis emberfigurat, arra jon majd Maja fotoja). 
Maja eloszor kicsit be volt tojva, de utana, korulbelul 10 perc feles utan siman ment Claire-rel (Kleeer), fogta a kezet, osszehaverkodtak. Jo kisugarzasa van Claire-nek, de inkabb azt mondom, hogy kituno pedagogusnak. 
Minden evben o a kiscsoport ovonoje, hogy lassa a gyerekek fejlodeset es ismerje az osszes gyereket, amikor mar kozepso es nagycsoportba kerulnek. O megfigyeli a gyereket, utana a kozepso es nagycsoportban, ha barmi van a gyerekkel, akkor tud rola, ismeri, tudja, hogy honnan indult, hova fejlodott. 
Azt is mondta, ha Maja sirna, mi ne ijedjunk meg, elofordul, semmi baj, majd ok megvigasztaljak, nem lesz baj. Voltak ott kiscsoportos kis tarsai Majanak a delutanos pedagogussal, hat megmondom oszinten, nincs egy honapja, hogy oda jarnak, de puszival koszontek el Claire-tol, amikor jott ertuk az anyukajuk es meglattak Claire-t, hozzateve, hogy "viszlat Claire, en kis tanitonenim". Frenetikus volt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése