2012. szeptember 21., péntek

Beakadt a lemez

Amikor elindulunk az autoval, Maja azonnal razendit: "Hova bagyuuuunk?" Ezt ismetli legalabb 30-szor, hogy hova megyunk. Valaszolunk amikor a kerdes elcseng es o mondja, hogy aaaa (àààà). Hihetetlen aranyos, hihetetlen edes, az ember szive meglagyul tole. 

Amikor nem autoban ulunk, hanem eljuk a hetkoznapokat, akkor ez a fo kerdese: "Mi vooot aaaaz?", altalaban repulo, vagy traktor.

Magyarul egeszen jol beszel mar. Ahhoz kepest, hogy mennyire nem beszelt, ahhoz kepest merve nagyon sokat haladt Magyarorszagon. Ma peldaul megkerdezte tolem, hogy anya mit fozol? Ez nem nagy lepes az emberisegnek, de nekunk oriasi, hogy o, onalloan, magatol kerdezte meg, nem pedig ugy, hogy a szajaba ragtuk volna, hogy ismetelje utanunk, amit mi hallani szeretnenk. Egyre tobb onallo mondata van es raadasul jol ragoz magyarul. Sajnos most a francia nyelvbol visszaesett, nem hajlando meg egy merci-t sem kibokni. Ha kettesben vagyunk es kerem, akkor szivesen mond bonjour-t, vagy au revoir-t, de ha peldaul apsom (mellekvonal: mert most aposnal vagyunk hetfo ota, de holnap mar allunk is tovabb, jon ertunk apjuk, visszamegyunk Ile-de-France-ba), szoval ha aposom keri, hogy Maja mondjon merci-t, vagy koszonjon, hat az istennek sem lehet ot ravenni, nem, nem es nem. De nem aggodom, majd beolajozodik es majd fog beszelni franciaul is.

Hetfon jottunk vissza Franciaorszagba. Nem mondom, hogy konnyu volt. Pont a vilag legjobb nyaralasabol eljonni, magunk mogott hagyva anyukamat, apukamat, Adikat, hat piszok nehez volt. Raadasul Maja a repter fele vezeto uton hanyt egyet, majd Romaban a repteren 39 fokos laza lett, aztan este 40,2 fokos.  Eddig minden repulesunk konnyen ment, de ez az utobbi... hat nem tul egyszeru egy 13 honapos orokmozgoval es egy beteg 3 evessel. Szerencsere egy szuper elegans francia holgy segitett Andrejt gyalogoltatni, igy en torodhettem Majaval. A vegen meg tenyleg kenytelen leszek belatni, hogy a franciak nem is fridzsiderek. :D
Maja Andrejtol kapta el valoszinuleg, vagy elege lehetett a sok utazasbol, nem tudom. Andrej a nyaralas soran lazasodott be, a 4. napon piszkosul fujt a szel. A tobbiek elmentek kirandulni a Costa Smeralda-ra, de en nem vallaltam a ket gyerekkel egy olyan hosszu utat (oda-vissza 700 km), igy a Tanka Village-ba (udulofaluban) maradtunk. Elmentunk mindket jatszoterre, vonatoztunk egyet (a most divatos kis csuf-csuf turistavonattal), megneztuk a lovakat, lattunk mini ponit, ami Maja vallaig ert, vegul elmentunk a kisvonattal a varosba is, na ott nagyon fujt a szel, ez volt a baj, Andrejnek meg nem volt fulvedos sapkaja, lett is neki jo kis fulgyulladasa. Elmentunk az udulofalu orvosahoz, aki megallapitotta, hogy ful- es torokgyulladasa van, felirt antibiotikumot es fulcseppet. Maja is fajlalta a fulet a repules utan. Franc tudja, hogy ezt el lehet-e kapni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése