2013. október 31., csütörtök

Mert mi franciak...

Eppen feltortem egy szem tojast, kinyertem a sargajat egy talba, elinditottam a dzipat*, ontottem hozza ket csepp olajat, aztan meg ket cseppet, amikor apjuk kozolte, hogy ez igy nem jo, igy nem fog sikerulni. Es allt folottem. Es nezett. Mar-mar ki akarta venni a kezembol a kormanyt. Szerintem drukkolt is, hogy ne sikeruljon a majonez**. Amikor mar szep lett, megint razenditett, ez igy nem jo, mert mi, franciak, mustart is rakunk bele.
Tehat osszesitek, semmi ertelme futni jarni*** es a majonezt is jobban csinaljak a franciak.
A franciak... Emlekszem, o egyszer allt neki majonezt csinalni, de ugy erzem orokre elment a kedve.  Elfogyasztott legalabb hat tojast. Nem kamuzok! Hat tojas, ha nem tobb es egy csomo olaj landolt a kukaban, mert tul gyorsan ontotte az olajat. Nem sikerult. De amikor en alltam neki, akkor negy masodperc alatt lepancserozott.

A vegen megette a majonezt. Ami elsore sikerult. ;)****

* kezi turmix csaladi megnevezese
** amibe utolag raktam mustart, borsot, fott tojast es avocadot.
*** a tisztesseg kedveert pontositok. Egy oracskat futni nincs ertelme szerinte, minimum ketto kell.
**** divatos akarok lenni, en is rakok egy csomo magyarazocsillagot ehhez a ritka fontos bejegyzeshez. Ha mar masban nem tudok trendi lenni.

2013. október 30., szerda

Impotens vagyok

A postan, mig kitoltottem a cimzetteket es feladot, a ket gyerek elkezdett eszetlenkedni.
Nem vittem magammal tollat es a postan is csak a harmadikban volt tinta, ezzel is ment az ido. Harman is rossz szemmel neztek rank, hogy kik ezek a zajongok? Egyikuk meg fintorgott is.
Amint egy pillanatra nem a gyerekekre osszpontositok, indul a rihi-rohi, a futkarozas, az egymast piszkalas. Garantalt a balhe. Olyankor Koncentralni nem tudok. Meggyozni oket, hogy maradjanak nyugton, nem lehet. Bezzeg a francia gyerekek tudnak csendben varni a postan az anyjuk labanal. Mi meg? Mint a siserehad.

2013. október 29., kedd

Csak be kellene vezetni a szerdai tanitasi napokat.

Beszelgetest kezdemenyezett velem egy jokepu apuka a jatszoteren.

- Milyen nyelven beszel?
- Magyarul.
- Ah.

Latom, hogy ennel tobb kell, ezert kiegeszitem, biztos a verfagyaszto akcentusom a baj:

- Magyarorszag.
- Ah. Tulajdonkeppen az hol is van?

Lerajzolom neki a levegobe.

- Franciaorszag, Olaszorszag, Ausztria, Magyarorszag. Kelet-Europa. Budapest a fovarosa.

Van folytatas, nem ez az egyetlen csattano.

- A foldrajz nem az erossegem - folytatja -, de milyen erdekes, az arca olyan, mint a mienk, franciake. Csak ebbol az eros akcentusbol derul ki, hogy nem francia. De azert jol beszeli.


Utalatos oszi szunet

Meg csak kedd. Hol van a jovo hetfo?

2013. október 28., hétfő

2013. október 27., vasárnap

Nem harap a spenot, 2.

Postan erkezett a konyv, a Mont Blanc tovebol. Karina kuldte, a virtualis vilagom szereploje. Nem is virtualis, hiszen a kezemben tartom a konyvet.

Karina irja a franciamacaron.cafeblog.hu blogot. Szerintem jo! Nagyon jo! En is ilyesmit szerettem volna irni, csak... Mindig csak a kifogas...

2013. október 26., szombat

Nem harap a spenot, 1. resz

Beallok a sorba es en is elolvasom a Nem harap a spenot c. konyvet Pamela Druckermantol.

Meg csak par oldalt olvastam el es maris tele vagyok "aha-elmennyel" (divaosan szolva).

A francia szulok tenyleg nem ordibalnak a gyerekeikkel a jatszoteren, csak en. Szegyellem is, ezert moderalom magam.

Egyszeruen nem talalom a gyerekeimhez a megoldokulcsot, ha kitesszuk a labunkat az ajton, azonnal sikitni kezdenek es osszebalheznak azon, hogy ki legyen elol, holott elfernenk ketten is, de nem, nekik versenyezniuk kell, ami nem baj, csak miert fontos ehhez sikitva uvolteni es megtepni egymast? Leeg a pofamrol a bor. Jo, jo, ertem, buli, hogy viszhangzik a lepcshaz.
Tegnap leguggoltam es egyenkent a szemukbe neztem, mind a negybe es nagyon, de nagyon szepen megkertem oket, hogy egy hangot se adjanak ki. Mukodott. Kijutottunk az utcara csetepate nelkul.

Megyek, olvasok tovabb. A gyerekek alszanak. Betegek, lazasak. Kellett nekunk uszodaba menni.

2013. október 23., szerda

Isten vs matek lecke


A kulonorakrol beszelgettunk. Mikortol, mit, mennyit, Vekerdy* mit mond, orrverzesig kitartani a valasztott hobby mellett vagy abba lehet hagyni, ha megsem tetszik? 

Brigi havernom irta, amikor mar a hittan is elokerult a babatanc es uszasoktatas utan.

"Hittan: ez nálunk vicces volt, Betti az első alkalom után csak ült a matek házi fölött, és közölte, hogy majd Isten megsegít." 

Az evszazad poenja. Nagyon tetszik. :)


* Mintha minden magyar anya ismerosom (negyvenen innen) Vekerdy tanait tartana az egytlen jarhato utnak. Virag meg azt is kiirta a nagy kozossegi fofalra, hogy "Vekerdy for president".
Felreertes ne essek, en is szeretem ot, de ma mar tudom, hogy mas orszagokban mas nagy pszichologus teteleit tartjak mintanak, peldaul Françoise Doltoet. 

2013. október 22., kedd

BD blog

Micsoda blogra talaltam?!? Nem tudom letenni. Mindig ezt mondom, tudom.

Meg csak par posztot olvastam el es maris szerelmes vagyok az irojaba. Hogy lehet valaki ilyen fenomenalisan kreativ es eredeti? Es en miert nem vagyok ilyen? De azert fejlodokepes vagyok, az ejjel megalmodtam az evezred uzletet, csak 70.000 Euro indulotoke kellene hozza.

Koszi Tamko, ha te nem rakod ki a faladra, nem talaltam volna ra soha.

Penelope Jolicoeur (klikkelni kell).



2013. október 19., szombat

Lerazva

Talalkoztunk az orosz novel. Veletlenul, mint mindig. Megorultunk egymasnak. Puszi, puszi, hogy vagy, de jo latni titeket...
Mondtam neki, hogy kuldtem sms-t, igaz regen, van vagy harom hete. Erre o mit mondott?

- Igen, megkaptam, csak annyi dolgom van*, mondom akkor minek irjak.

Adast vettem. Rolot lehuztam.


*Beindultak a stage-ek/ok, minden reggel tanfolyamon vesz reszt. A parja rendezi es tartja. Akupunktura, osembermasszazs, ilyesmik. Haznal. Delutan, estenkent tovabbra is sokat setal.
Jaj, mi kozom hozza, hogy itt pattogja ezen? Semmi. Be is fejezem.

Oszi szunet

Innentol fogva ket het szunet. Az emberek az ovonoknek, dadaknak, szuloknek, gyerekeknek boldog vakaciot kivannak, szivbol orul mindenki. Csak en nem. Utalom a vakaciokat. Raadasul ket het mind. Az oszi, a karacsonyi, a siszunet, a tavaszi, egyedul a nyari kicsit hosszabb. Mintha allandoan vakacio lenne. Most kezdodott az ovi, de maris itt a szunet. Jo, en itthon dekkolok meg, megoldhato. De mig eddig talalkoztunk emberekkel egy "ca va" erejeig, most ugy kell keresni a tarsasagot. Szerencsere a tarisznyas jatszohazban lesznek programok. Majd oda elmegyunk.

2013. október 17., csütörtök

Gianna Nannini

Ha igazan tudni szeretnetek, hogy en ki vagyok, hat ez:

Klikk-klakk-klikk-klakk




En eredetileg ilyen koncertre jaros vagyok. Ott vagyok a tomegben es uvoltve enekelek, csapolok, lefogyok ket kilot az ugralastol es utoljara hagyom el a stadiont, mert az elso sorban nyomorgok.

Gianna Nanninit gyerekkorom ota imadom. Koncertjen meg nem voltam, ezt feltetlenul be kell potolnom. Ma rajottem, hogy talan nelkule nem kellene meghalnom. Madonnat kipipaltam, csalodtam. At hiszem Giannaval ilyen nem fordulhatna elo. Persze, U2 nelkul sem kellene meghalni es meg felsorolhatnek sokakat.

A Giorgia-s resz nem tetszik, tekerjetek at.

Tudjatok, hogy Gianna 54 evesen valt anyava? Penelope, a kislany, mar ket eves elmult. Boldogan tourneztak vegig a nyarat. Kettesben.

2013. október 14., hétfő

Party time

Maja megrendezte elete elso sajat, privat szulinapi partijat. En szemely szerint nagyon izgultam, de nem erte, hanem magam miatt. Mi voltunk a vendeglatok, jol kellett szerepelni. Szerencsere a helyszin jo valasztas volt. Jo, hat mashova nem is tudtunk volna menni, ez a varos egyetlen jatszohaza. Persze utolag kiderult, hogy a Buffalo Grill etteremlancban is lehetett volna bulit csapni. Majd jovore ott, ha meg itt leszunk. 

Majat nagyon szeretik a kis kopinok, megnyugodtam.

Meglehetosen megilletodott, amikor a kalapot a fejere nyomtak.  :D

Lentrol, balrol, sorba: Lola B., Luise, Andrej, Maja, Kinane, Lola G., Amy

Leultek rajzolni 10 percre, a tobbi ugralas volt.

Remelem, felhotlen a gyerekkora.
(Hatterben a toilette, francba!)

2013. október 11., péntek

Pontositok

Edith Piaf nem vasarnap halt meg, hanem ma vagy tegnap. 50 evvel ezelott.
Kulonbozo csatornakon lattam ezt a bizonytalansagot.
En meg megint siman elhittem amit Adrien mondott. Lecheck nelkul. Szokasos.

2013. október 8., kedd

Talmont

Wikipediarol
 Hurra! Vasarnap delutan kirandultunk egyet. Nekem nagyon hianyzik a kimozdulas, ugyanis mar kezdem unni Royant. Szieszta utan elrikkantottam magam, kirandulni megyunk. Persze nem tudtam hova. Adrient megkerdeztem, van-e kedve jonni, mert neki az esetek zomeben nincs kedve.
Hova menjunk? Saujon? Az van a legkozelebb es meg csak az uszodajat es a vasutallomasat latogattuk meg. Ugy ertem en es a gyerekek. Legyen inkabb a Matata barlangog, egyeztunk meg. Ebbol lett Talmont sur Gironde. Ertheto.

Talmont egy ici-pici falu, de tenyleg miniatur, 88-an lakjak. Kicsi, de annal bajosabb. Egy ekszerdoboz. Igazi, lanyoknak valo kincsesbanya.

Gyereknevelesrol:
Autoval nem lehet behajtani a faluba. A falu elotti parkoloban kell lerakni az autokat. Autok tehat nincsenek, kizarolag gyalogosok vannak az utcakon, a gyerekek megse futkossanak, gondolja apjuk, mikozben fustol a pipatol. Ezt sem ertem. Talan attol fel, hogy belesnek a tengerbe. Kerites van a szakadek es a tenger kozott, ket szulo is van, akiknek kotelesseguk megovni a dedeket, tovabbra sem ertem az aggodalmat. Attol fel, hogy elesnek? Elestek, bomboltek, majd abbahagytak. Attol fel, hogy jujj, mit szolnak az emberek? Na attol en is izgultam, csak nem a gyerekek miatt.

A legjobban a tangoharmonikazo no tetszett. Egy kis festomuhelyben harmonikazott egyutt egy zongoristaval Edith Piaf dalokat. Edith Piaf vasarnap volt 50 eve, hogy meghalt. Nagyon megerintett. Szeretem Edith Piafot.
A festomuhelyben kizarolag vintage rozsakat festenek, romantikus.  

Mast nem is irok errol a felszigeten helyezkedo varoskarol, csak annyit, hogy:
-I. Eduard, Anglia kiralya es Aquitania hercege alapitotta 1284-ben.
-A Szaz eves haboruban Franciaorszag es Anglia vitaztak egymassal, hogy kie legyen. Enyem! Nem, enyem! De! Nem! Enyem! Kotorj innen! Nem kotrok! De! De nem!
-Komposztelai Szent Jakab zarandokutjan megallohely is volt a temploma.
-1652-ben a spanyol hadsereg elpusztitotta a varost, ezutan ujra kellett epiteni.
-Napoleone Bonaparte Talmontba kuldte Christin kapitanyt, hogy megvizsgaltassa, megfeleloek-e a tenger es a szel altal kialakitott oblok (nem oblok, csak nem tudom magyarul, hogy mi az a rada, ami olaszul rada, franciaul rades, plane nem ertem :) ), hogy a hajoit odamenekitse.
-Zomeben a halaszatbol es a mezogazdasagbol eltek meg a talmontiak. 

Jojjenek a fotok. Lehet, hogy tul sok foto. Kommentelem, hatha ugy erdekesebb lesz. Gondoljatok bele, micsoda melo egy rendes blogot vezetni, ami szol is valamirol.

Angliai I. Eudard alapitotta, utcatabla  is bizonyitja
Szent Radegonde templom.
Sokaig latin kereszt alaku volt az alaprajza,
de egy eros viharnak koszonhetoen leszakadt  egy koszirt,
ezzel egyutt a templom egyik eleme, koztuk a kripta is.
Roman stilusu templom
Szent Terez
Hajo a templomban. Ilyet lanykoromban Daniaban lattunk sokat.

Romantikus bolt, macskaval.
Mindenki a hulye macskat fenykepezte, en is.
Bajos utca. Pont ilyen Talmont.
Elragado.
Leguggoltunk a gyerekekkel es jol viselkedtunk. 
Hommage à Edith Piaf
Cégér
Maja keze mindenhol ott van
Kavicsot dobalni nagyon sokaig lehet
Kacsa
Rozmaring, ilyen egyszeru idecsalogatni a vendegeket.
Pipacs fagyi, nagyon kulonleges.
Kocsma, ahova mi nem jarunk,
Szokasos: carrelet
A gyerekek fara masznak, anyuka kifujja, apuka felszivja magat. :)



2013. október 5., szombat

Most skarlat

Andrej skarlatos.

Az ugyeletre vittuk el. Szombat van. A dokinak fel kellett utnie az oriasi orvosi lexikont, hogy lecsekkolja, valoban skarlatrol van-e szo. Ennyire ritkan elofordulo betegseg lenne?
Azt mondta es azt irta az egeszsegugyi kiskonyvbe, hogy valoszinuleg skarlat. Valoszinuleg.  Mondom en, ritka betegseg lehet.
Ujbol antibiotikumot kell szednie Andrejnek. Egy hete hagyta abba. Ha az ugyeleten kotunk ki, garantalt az antibiotikum.

A doki szulei nyolc even at Magyarorszagon eltek. Lemaffiozozta a magyar orvosokat. Nem tudtam megvedeni a munder becsuletet, mert Adrien vitte orvoshoz Andrejt.

2013. október 4., péntek

Futni utalatos

Egesz heten nem voltam futni, na de majd ma, gyozkodtem magam. A legjobb, ha gondolkozas nelkul huzom a futocuccot. A gondolkozas itthon marasztal. Csutortokon tortakat sutottem, de hogy hetfon es kedden milyen kifogast talaltam, mar nem emlekszem.

40 percet kocogtam. Napsutesben, szelviharban, esoben.

2013. október 3., csütörtök

4.

Oktober 3-an rendszeresen kidurran a lelkem es nem tudom elzarni a konnycsatornakat.
Itt cseng a fulemben, Dr. Varady Attila vagyok, az ugyeletes orvos, atneztem a kortortenetet, ha on is beleegyezik, szuljunk.

Ilyen volt
Ilyen lett

A Macskas Torta

A felso, malacszinu macska, Maja muve. Ma  esszuk meg.
Az also torta az en muvem. Holnap visszuk az ovodaba.
A ket torta kozott nincs tul sok kulonbseg.