2013. július 29., hétfő

Gellért fürdőztünk

Csodák csodája, de sikerült elszabadulnunk kettecskén szórakozni. Gyerekek nélkül. Furcsa volt. Olyan, amilyennek Mollyblooom fogalmazta meg.

A Gellert fürdőbe mentünk. A pancsolás isteni volt, de sajnos befizettünk egy masszázsra is. Adrien masszőre egy kiégett, elhízott, fapofa volt, aki minden egyes testrész meggyúrása után egy jókorát csapott a megdögönyözött testrészre. Jó nagyot és jó csípőset. Ez mire jó? Közben arról mesélt a kollégájának, hogy az előző vendég talpa büdös volt. 
Az én masszőz lányom jól dolgozott, nincs okom panaszra. Nekem az volt egyedül a gondom, hogy elviselhetetlenül büdös volt a lepedő, amire feküdnöm kellett és amibe az orromat kellett belefúrni. Én nem vagyok finnyás, de pár perc múlva elhúztam az orromtól a lepedőt, mert a szaglószervem nem bírt hozzászokni ehhez a bűzhöz. Pedig úgy tudtam, hogy a szaglószerv egy nagyon is alkalmazkodó szerv, nagyon gyorsan hozzászokik a rossz szagokhoz is és nem hisztizik. Először azt hittem fertőtlenítő szagot érzek, de egy idő után kételkedtem, ez nem lehet az, viszont magamtól nem jöttem rá, hogy ez milyen szag. Adrien jött rá, mert kivittem magammal a masszőr tanácsára, azt javasolta, hogy azzal menjek szaunázni. Adrien már messziről érezte a szagot és megvilágosodott: ezt az irtó elviselhetetlen bűzt éreztük a kinti medencéknél, a Gellért fürdő "kajáldájánál". Nem tudom másnak nevezni, mert az. Förtelmes agyonhasznált olajszagot árasztott mindenfelé. A patinás, elegáns, nagyhírű Gellért fürdő egész kinti területére. De úgy néz ki, van, aki nem ennyire kényes, mert sokan ettek ott. Például "kirántott" húsos zsemlét. Esküszöm, láttam, de magam sem hiszem el a mai napig és nem azért, mert nem finom, csak hát szerintem nem illik oda, pláne nem a gyomorforgató szaggal.  
IKL cikke jutott eszembe, tökéletesen jól megfogalmazta a magyar valóságot, amit rá lehet húzni a Gellért fürdőre is. Olvassátok el!

Ami a legjobb volt az egészben, az a 18 fokos minimedence. A legvégén bementünk az egyik gőzkabinba izzadni, majd be a hideg vizes medencébe, aztán ezt megismételtük jó sokszor, mert nagyon felfrissített, már nem zsibogott az agyunk a sok melegvíztől. Hála a 18 fokos medencének én továbbra is szeretem a Gellértet.

Hazafelé, mikor átértünk a Szabadság hídon, ami az én hídam, na jó Gazsi haveromé is, beugrottunk a Ráday utcába meginni egy málnaszörpöt. Tényleg nehéz mit kezdeni ennyi gyerekmentes szabadsággal.







2013. július 25., csütörtök

Amiota itthon vagyunk nem ulok a net elott. Rakok inkabb nehany fotot arrol, hogy miket csinaltunk eddig.

Aquaparkban jartunk, 3 ora eleg is volt belole, ugy kifaradtunk.

Kakaos csigat sutottunk.

Meglatogattuk Maja szuletesi helyszinet.

Vittunk viragot sirokra es ha mar ott voltunk, meglocsoltunk a "koznovenyeket" is. 

Rendszeresen jarunk kacsat etetni.
Maja hihetetlen ugyesen el tudja kapni a kiskacsakat.

Andrej csak kergeti oket, ritkan el tud kapni egyet-egyet.

Andrej eloszor jart moziban.
A Puskin moziban Micimacko kalandjait tekintettuk (volna) meg.
35 perc utan ki kellett jonni vele, mert elkezdett maszkalni. 

Mozi utan megkerestuk a hires Gelarto Rosat.

Szerintem Budapest legfinomabb fagyija.

Veresegyhazi mackofarm

Medvefarmon a kisvonat erdekesebb, mint a medvek.

Andrej bemaszott a lelakatolt mozdonyba, budos rossz kolyok.
A masik oldalon kinyitotta a szaz kilos ajtot, ami nem volt lelakatolva.

Megtalaltam a regi gorkorimat. Most ujra divatos. :D

Szuper jatszoter a Karolyi kertben

Szerintem szep a bejarata is.

2013. július 15., hétfő

Szerdan beugrottunk Parizsba csavarogni, de sokkal nehezebb volt, mint elotte valo napon a dedivel, amikor HEV-vel es metroval kozlekedtunk.
Autoval mentunk apjukkal, aki amint beul az autoba es Parizs fele veszi az iranyt, idegzsabat kap. Dugoba keveredtunk, holott azt gondoltuk, hogy a turistakon kivul nem lesz ember Parizsban, leven mindenki elment nyaralni, holott tudtuk, hogy iden a franciak 40%-a nem engedheti meg maganak a nyaralast. 
Nagy nehezen elertunk a csatornakhoz, ahol en meg soha nem jartam, pedig meglehetosen bajos kornyek es a mukodo zsilipezes elragado.

Csutortokon hazajottunk Magyarorszagra. Hevvel mentunk a repterre. Pont jo volt, mert az atszallas utani HEV megallas nelkul kiszaguldott a repterre. Igaz kicsit sokat vartunk az indulasara, mert a metrorendorok pont elfogtak ot-hat csibeszt, meg kellett varni a motozast. Teljesen ugy ereztem magam, mint egy ma divatos amerikai rendorfilmben. 
Meg jo, hogy repulovel jottunk haza es nem autoval! Most nehez a gyerekekkel... Maja figyelmet el lehet terelni. Andrejet nem, pedig Maja ennyi idosen kezelheto volt. 
Landolasnal Maja elkezdte fajlalni a fulet, kapott ra gumicukrot fajdalomcsillapitonak, erre apjuk elkezdte eljatszani a hattyu halalat... Edes kenyer! :D Kapott o is gumicukrot. Amikor meg udvarolni jart, meg ful-orr-gegeszhez is el kellett vinnem, annyira fajt a fule a repules utan.

Penteken mit csinaltunk? 

Szombaton mit csinaltunk?

Vasarnap Csabi unokatesomeknal voltunk estebeden, bogracsban fozott Izabella, a feleseg, tarkonyos ragulevest, elotte pedig kenyerlepenyt, vagy ha joban tetszik Toki Pompost nassoltunk, aminek a tesztaja vastagnak nezett ki, de kozben elmondhatatlanul finom volt. Szerencsemre vissza tudtam magam fogni.

2013. július 9., kedd

Ki a parizsi banlieue-bol

Nem letezik, hogy Parizs Alsovarosban toltsuk ezt az ot napot, mig arra varunk, hogy hazajussunk Magyarorszagra, gondoltam magamban. Igy ma reggel fogtam a gyerekeket es elindultunk Parizs-Parizsba. A dedi, amikor latta, hogy keszulodunk, kedvet kapott es eljott velunk. Szegeny megjarta, mert az egyik mozgolepcso nem mukodott a metroban, gyalog kellett feljonnie, neki sok volt (82 eves), de azert utana ki tudta magat pihenni. 
Meg telen talaltam a Tuilerie-ak kertben* egy jo kis jatszoteret, most celtudatosan mentunk oda. 
Andrej babakocsijat Royanban hagytuk, mondvan Maja ilyen idos koraban mar nem hasznalt babakocsit, igy Andrejnek is birnia kell. Birta is!
A jatszoteren jot jatszottak, en fotoztam oket, a dedi az arnyekban pihegett. 
Dedi meselte, hogy annak idejen fizetni kellett, ha az ember megkivant leulni egy szekre a parizsi parkokban. Aztan elmeselte azt is, hogy annak idejen, a vietnami haboru ellen tuntettek a Concorde teren az Amerikai Egyesult Allamok nagykovetsegenel es a rendorseg a Tuilerie-ak kertjeig kergette oket es igaz ot nem vertek meg bottal, mert a ferje megvedte ot, de a ferje kapott egy-ket utest. Mutatta a falat, hogy itt alltak sorban, nem lehetett tovabb futni. A dedi minden szamara fontos tuntetesen megjelent, meg 1 evvel ezelott is ment, ma mar nem, mert nem bir, de ha birna, menne. 

Rakok egy rakas fotot, nezegessetek meg! :) Rakjam sorba? Nem rakom, lusta vagyok.

L'arc de triomphe du Carrousel.
1807-1809
I. Napoleon az austerlitzi csata gyozelemre allittatta, a romai Septimio Severo diadalivet lemasolva, ami az Igazsag szaja mellett talalhato. 
Bele ne essetek!!! - kiabalta a mama

Ha mar itt jartunk, lekaptam oket egy foto erejeig

Parizsi metromegallo

Merleghinta 

Szerencsere ide nem masztak fel, mert felforrosodott a letra.
Ha nem lett volna forro, Andrej is siman felmaszott volna a 6  eveseknek ajanlott majommaszokara.

Ivokut, amit tekerni kellett, ilyet meg nem lattam sehol.

Maja duzzog

Csinos bisztro

A majommaszoka kijarata

Gare du Lyon, hatterben a dzsungel valodi novenyekkel.
Ezt a metromegallot szeretem, mert oly kulonos. :)

Csuszda

Fuggoagy


Concorde ter

A Tuilerie-ak es versaille kertek tervezoje, André Le Notre 400 eves lenne iden.
Hatterben az obeliszk.

Levendulas

2013. július 7., vasárnap

Rengeteg a befasult szegeny ember

Oriasi a kulonbseg Royan es Morsang sur Orge kozott. Csunya dolog, vagy sem, elszoktam ettol a tomeny mennyisegu arabtol, feketetol es szegenytol. Voltunk vasarolni, ott utott megint pofon ez teny. Kigyozott a sor a kasszanal es lenyegeben alig volt hozzank hasonlo ember. Az emberek kedvetlenek, pontosabban borzasztoan fasultak, koverek, burkak, afrikai "pizsamaruhak", a bolt kifosztva, a dragabb termekek lakattal elzart vitrinben (ez egy kozepes bolt, decemberben ilyen lakatos vitrin nem volt), rendetlenseg, az ajtonal lopas elleni csipogorendszer (decemberben meg nem volt felszerelve).
 
Royanban a nok zome vekony, csinos, feher, elegans, ez a ferfiakrol is elmondhato, a boltokban nincs kupleraj, nincs lakattal lekotozve a kinai froccsontott karora es vernyomasmero, az emberek mosolyognak, turelmesek, beszelgetosek, a sorok nem kigyoznak.
 
Nem azt mondom, hogy sokkol, amit itt latok, csak annyit, hogy mindig racsodalkozom az oriasi szocialis kulonbsegekre es ezek hozomanyaval, habitusra, kedelyallapotra es ki tudja meg mi mindent lehetne felsorolni. Azt biztosan, hogy nincs okom picsogasra.
 
Versailles es Morsang kozott is ordit a kulonbseg, de igy, hogy 6 honapja nem jartam Parizs kornyeken, sokkal erosebb a kontraszt.
 
Adrien-nel vitaztunk ezen tegnap, mikozben ultunk az autoban es mar majdnem megerkeztunk. Meseltem egy forumtarsamrol, aki itt el a "banlieue-ban". Meselte, hogy a mai napig furcsa neki, hogy bar Europaban el, egy fehernek gondolt orszagban, de mégis kizarolag nepviseletbe oltozott arabokat lat maga korul es meg feketeket. Nagyon furcsa egy olyannak, aki Debrecenben es Szegeden elt eddig. Adrien nem erti, mi a furcsa szamunkra. Mi az, hogy nem tudtuk. Az iskolaban erre nem keszitettek fel, valaszoltam, hogy ha az ember Franciaorszagba jon, azon belul is Parizsba, sot a kulvarosba, ott ennyi pizsamagatyaval talalkozhat. Az afrikai gyereknek is furcsak vagyunk mi sapadt boruek. De nem, nem, nem, nem erti, hogy mit magyarazok (eleg egyszeru tema, szerintem), elbeszel mellettem, elmagyarazza a tortenelmet az o szemszogebol, fossa a szot, hogy Franciaorszag egy gazdag orszag, nanà, hogy sok a bevandorlo es ennel fogva a szegeny, ez mar nem dialogus, hanem monolog, a vegen mar vitazunk, mert azert nem hagyom magam.
En talalkoztam mar aranyokkal nehezitett, Chanel kendot megleggyinto burkat viselo not, aki nem turista volt. Fekete asszonyt is, akin tobbkilo Arany logott. Jo, hat persze ketto az egymillio ellen, ertem, hogy nem jo az arany.

2013. július 5., péntek

Fotok Royanrol

Tengerparton sakkozni

Barbinak kuldom

Barbinak kuldom (szappan)

Barbinak kuldom

Budos szappan

Nyaron minden nap koncerteznek Royanban
Van nagyszinpad is, ott 21 orakor kezdodik a musor


A templomnal lakunk

Guignolban voltunk

Ovoda utan rohantunk a babszinhazba, mert Maja mar napok ota szerette volna megnezni.
Ez egy nyari babszinhaz, szeptemberben megszunik. Ez sokkal szinvonalasabb volt, mint ami Morsang sur Orge-ba jott. Az egy csunya satorban volt es szakadt volt a szinpad, nem voltam elajulva tole, persze a gyerekeket semennyire nem erdekelte a minoseg, ok jol szorakoztak.
Itt csudaszep a szinpad. Az eloadas is jo volt, igaz nem palacsintasutovel verekedett Vitez Janos, de nem lehet minden tokeletes.
Franciaorszagban Guignol (ejtsd: Ginnyol) A Babszinhaz.


Ilyen az utazo babszinhaz



Andrej rettegett a bohoctol



Palacsintasuto helyett sima, gyalog bot


Ezt Adikamnak kuldom