2011. szeptember 29., csütörtök

A terdem, a terdem, a terdem

Szeretnem visszakapni a regi terdemet!  

Megint kiugrott, pedig mar tudtam jarni manko nelkul. Igaz, meg behajlitott terddel (fixen behajlitva), de legalabb  mar botok nelkul. 
Most este belerugtam a babakocsi napernyojebe, ami a foldon hevert a haloszobaban. De minek rugtam bele?!?! Krakk, ki is urgott a terdem. Most megint nem tudok ralepni a labamra. Csak ket mankoval tudok kozlekedni, de nem baj, hiszen holnap megyunk a sport ortoped orvoshoz. Nagyon remelem, hogy valami hasznalhato otlettel fog elorukkolni, nem a szokasos mantraval: menjen MRI-re.

Ma voltam fodrasznal, Corinne-nal. Legeslegeloszor is nala voltam, amikor elkezdtem franciaorsagi napjaimat. Aztan jartam mas fodrasznal is, de vegul ugy dontottem, hogy Corinne a legjobb. Nem csinal extra erdekes frizurakat, de igy legalabb nem sirva jovok ki a fodraszatbol. A fonoke, azaz a szalon tulajdonosa vagta le ugy a hajamat egyszer, hogy tenyleg picsogtam. Nagyon, de nagyon levagta a hajamat. A dundi fejemet sikerult dundibbra formalnia. Ugy neztem ki, mint egy jo kover trappista sajt, vagy a telihold.  Brrr! A frizura eredeti volt, mint David Bowie haja, de hozzam az nem illett.
A mai hajam jo lett.  

2011. szeptember 27., kedd

... es folytatodik...

Maja ma megint franciaul tanult meg egy szot es nem magyarul, hat hiaba tepem a szamat egesz aldott nap? :)

C'est ca? Magyarul ez az?

Ezt tanulta meg. Persze, hogy a francia konnyebben megy neki, hiszen a "szèszà" kiejtese nem nagy vasziszdasz.

Gateaux

Maja franciaul mondja azt, hogy sutemeny. Gateau. Ugy kell ejteni, hogy gato (gàto, talan latszik az ekezet az a-n). Sokkol, hogy nem magyarul mond valamit. Igaz, hogy nem ez az elso szo, amit nem magyarul mond, mert peldaul a viszontlatasra-t, a hires au revoir-t (orevuar) is franciaul mondja, de engem ez a sutis szituacio ebresztett fel. Lehet, hogy franciaul jobban fog tudni beszelni, mint magyarul? Nem esik jol. Szomoruva tesz. Pedig en is beszeltem idegen nyelven amikor ovodas voltam, ezert nem kellene, hogy fajjon, de megis rossz erzes. Feltekeny vagyok ra, nem akarom, hogy mar ilyen koran a masik nyelv dominaljon. Azt hittem az anyanyelv fog gyozni, de most latom, hogy bele fog kopni a levesunkbe a masik nyelv is. Hiaba enekelem a Virageknal eg a vilag, sutik mar a rantott bekat korulbelul 725 napja? Es naponta tobbszor! Megis a francia nyelv fog gyozni? Nem ervenyes! Csalas. 

A gateau-t ugy ejti, hogy tutu, vagy gutu, goto, toto, tato, kihallani belole mindenfelet. :)

Az aurevoir pedig uà.

Van meg 1 hete, hogy behozza a lemaradast es megtanuljon meg minimum 30 szot. Ez nem fog menni, ha idaig nem sikerult, de semmi gond, o a mi gyerekunk, nem fogjuk eladni a cirkusznak bazari majomnak csak azert, mert meg nem mondja a koranak megfelelo elvart 50 szot.

2011. szeptember 24., szombat

A kengyel

SIRVAFAKADOK!

Ezt a forumra irtam, csak bemasolom ide is, elorebocsatom, hogy 2 hete kinlodok a terdemmel, nem tudok jarni:



1)
Meghozta Adrien a kengyelt a labamra, hat basszakmeg, ez egy labat egyenesen rogzito szar! En nem tudom kiegyenesiteni a jobb labamat, a kurvaannyukat, ket orvos is latott, mindkettonek elmondtam, hogy nem tudom kiegyenesiteni, erre olyat ir fel, amit nem tudok viselni. 110 Euro (OK, ebbol 40 Euro egyeb gyogyszer), allitolag visszateriti az OEP, de most foloslegesen adtunk ki ra penzt. Tokom tele. De en nem tudtam, hogy ez ilyen szar. Fel sem tudom rakni, teljesen folosleges probalkozni. Nevetseges, komolyan mondom, nevetseges. Es megint hetvege van, amikor nem lehet intezkedni.



2)
Ugy tudok jarni, mint aki beszart. Bocs, ha tragar. A bal labam jol mukodik, a jobb nem. Be van hajlitva, ezert  feloldalasan, mint aki csipoficamos es megrovidult labu egyszerre. Nagyon bena. Neha itt-ott felejtem a mankot a lakasban, akkor jarok ilyen hulye ritmussal, kozben sziszegek, mert faj es fosok, hogy egy rossz lepes es jobban kiugrik a terdem.

De most komolyan, ket ilyen elbaszott orvost, hogy elmagyarozom, hogy nem tudom kiegyenesiteni, sot meg el is mutogatom, biztos, ami biztos, erre biztatnak, hogy hordjam az egyenesen tarto kengyelt (en nem tudtam, hogy ilyet irt fel, csak annyit lattam a recepten, hogy "zimmer kengyel", slussz, johiszemuen kivaltottuk a gyogyszertarbol, orvos irta fel, csak tudja mirol dumal).

En azt mondom, hogy amikor a sibalesetem volt, nem csinalt az ortopedus MRI-s vizsgalatot, hanem csak megallapitotta, hogy OK, ezt  a terdet nem lehet kiegyenesiteni es felirt egy olyan kengyelt, amit behajlitva kellett hordani es minden heten allitott rajta egy par fokot, hogy szepen lassan ki tudjam egyenesiteni a terdemet. MRI nelkul. Szoval most egy pont a magyar egeszsegugynek.



3) Brigi, otthon nekem van ilyen alltihatos kengyelem. A doki allitott rajta, nem en. Ez meg 2007-ben volt (korulbelul, mert nem emlekszem kristalytisztan).

De ezek hulyek, mert az a lenyeg, hogy nem tudom kiegyenesiteni a labamat. Azt, hogy mivel van problema a terdemben, azt nem tudni egyelore, mert szakember nem nezte meg.

Eloszor a surgossegin voltam, ott altalanos orvos latott, o irta fel ezt az egyenesben tarto kengyelt. O megnezte a labamat, latta, hogy mi a problema. Elkuldott rontgenre, megallapitotta, hogy nincs eltorve a labam.

Aztan elmentem az ortopedushoz, aki meg sem nezte a terdemet. CSak az iroasztala mogul kioktatott, aztan szepen viszontlatasra intett.

Ez volt az arrogans doktor, a nagykepu. Ot azert valasztottam ki magamnak, mert azon a maganklinikan dolgozik, ahol Andrej szuletett, ott mindenkivel meg voltam elegedve, biztos voltam benne, hogy jo orvoshoz kerulok. Masnap mentem kontrollra a nogyogyaszhoz, meseltem neki az esetet a terdemmel es azt is, hogy melyik dokinal voltam es o mondta, hogy jo valasztas, mert nagyon jo orvos. Nem akartam bekopni, hogy lehet, hogy jo orvos, viszont nagyon magas lorol beszel, persze biztos okkal, csak nem ertem, hogy akkor legalabb miert nem vetett egy pillantast a terdem kalacsara?

Bzitositalak, hogy elmondtam es elmutogattam, hogy nem-tu-dom-ki-e-gye-ne-si-te-ni-a-ter-dem. Meg le is irtam magamnak egy papirra puskanak, mert nem sok kulonbseg van a "droit" (jobb es jog) es a "droites" (egyenes) kozott meg kiejtesben sem, neha osszekeverem ezeket, ezert leirtam. Szoval en biztosra mentem.

Beszaras, beszaras, beszaras!

Persze en nem vagyok orvos, tehat lehet, hogy ezt igy kell csinalni, ahogy ok gondoljak es en csak itt fikazok meg kopkodok. 

2011. szeptember 23., péntek

Beborulas folytatodik

Nagyon ingerult vagyok a labam miatt. Mar azon gondolkozom, hogy keresek valami ujabb magankorhazt, ahol van MRI-t, de mi a p...bol (bocs, a tragarkodast inkabb kifutyulom) fizetjuk ki, ha az allami MRI 150 Euroba kerul (40 ezer forint korul)???? Akkor a magankorhazban mennyi lehet? Jo, az allami korhaznal visszaterit a francia OEP 100 Euro, a maradek 50-et nem. 

5. napja nem tettem ki a labamat a lakasbol. Begolyozok. Ma mar ki fogok menni, mert ennek igy rossz vege lesz. Sut a nap, jo ido van, menni kell.AF tegnap kivitte a teraszra a gaztuzhely gyujtojat (hosszukas ongyujto), mert a mi sutonkhoz az kell, hogy ne egesse le a kezemet a sima ongyujto, mert nekunk ilyen szar no budget gaztuzhelyunk van, ezert ilyen szarral kell begyujtani.Na, mire megtalaltam mar bogtem, hogy ebben a szar kis lakasban minden eltunik es mankoval es fajos labbal olyan szar keresgelni. Az agyam elszallt. Veszelyes ez a mankozas es fajos lab, mert ideges vagyok tole es tegnap is bunko voltam Majaval, amikor nem akart elhallgatni es felebresztette a testveret.  Kinlodok, hogy elaludjon, hogy legalabb -1 gyerekkel kelljen foglalkozni, erre felsikitja. Majdnem tokon szurtam magam. Nem sajnaltatni akarom magam, de ez van. Raadasul nem tudok jol fogalmazni, ebben a bejegyzesben hanyszor szerepel a szar szo? Megszamoltad? Remes. 

2011. szeptember 21., szerda

Beborultam

Eddig azon picsogtam, hogy jaj, de rossz egyedul lenni ebben az alvovarosban, ami inkabb falu. Hogy itt semmi nincs, senki nincs, meg egy bolthalozat sincs. Van, de mindenhez sokat kell gyalogolni, ezert itt mindenki autoval kozlekedik. A bolthalozat gyogszertarbol, viragosbol, ujsagosbol all. Az idekoltozesem ota sikerult osszehaverkodnom ket lannyal, akik keresik a tarsasagomat, en meg annyira zarkozott lettem, hogy nem tudok teljesen odaado lenni, mint az idekoltozes elott. Nekem a haverkodas tok jol ment, most meg docogve. Pedig ok keresik a tarsasagomat, ezek szerint szimpatikus lehetek. 

Most ra kellett jonnom, hogy van ennel rosszabb is. Most meg ki sem tudok menni ebbe a rossz faluba, mert ugy nezek ki, mint a golyamadar (egyik labamra tudok csak allni). A lakas a bortonom. Egyszeruen nincs kedvem a mankokkal kibotorkalni. Eleg toketlenul kozlekedek a labsegedeimmel, egyszeruen nem jo az izomzatom, mondhatni egy edzetlen poliphoz hasonlitok a leginkabb. 

Adrien eszebe jutott, hogy holnap felhivja a sportorvost, aki ot rendbe tette meg ifju fiu koraban, amikor rugbyzett. Allitolag nagyon jo orvos. Szerintem o sem fog tudni velem mit kezdeni az MRI vizsgalat elott, ugy nezem ez most itt a beugro. MRI nelkul meg sem tapogatjak a terdem kalacsat. 

Most csak a terdem korul forognak a gondolataim, nem tudok elrugaszkodni a tematol. Mar a koltozes sem tud lazba hozni, katasztrofa, hogy mar lattam a fenyt az alagut vegen, most pedig megint csak sotetet latok.

2011. szeptember 14., szerda

Ezt nagyon jegyezd meg

CSAK EGESZSEG LEGYEN!

Mennyire igaz gondolat, hogy az embernek csak az egeszsege legyen meg, a tobbi le van ejtve. 

Maja ejjel kettokor is hanyt, remelem utolsot. 

En meg mindig bicegek, hol jobban, hol rosszabbul. Most eppen tudok menni, igaz labujjhegyen, de hatul, a terdem mogott es az achilles-inam zsibbad, huzodik, idegtepo erzes. 

Ma anyosom elvitt vervetelre, mert szules utan is ellenorizni kell a toxomacska fertot, Majara es Andrejre a dedi vigyazott. Indulas elott meg foztem nekik kavet, terultem-fordultam es krakk, a terdem megint kifordult, a rossz allapotbol a rosszabba. 

Tegnap kaptunk egy jo hirt a lakasrol, de errol meg nem irhatok, mert meg mindig lehet egy gebasz a dologban, inkabb tovabb babonaskodom.

2011. szeptember 12., hétfő

Matol mankoval

Adrien ma vett nekem mankot, kettot is. Nagyon gondoskodo!

Vele sem kivetelezett a hasmarsvirus, ma o is lebetegedett.

Hetvegen kiporszivozott, fozott, mosott, szaritott, gyereket furdetett, elvitte Majat szorakozni (azaz setalni), rendet rakott.

Par hettel korabban panaszkodtam ra, na most kimosta magat teljesen, mert jo apa, jo ferj es jo haziasszony.

2011. szeptember 11., vasárnap

Virus

Maja hetirendje:

- szerdan delutan hanyt.
- csutortokon semmi.
- penteken hanyt es hasmarsozott.
- szombaton almaban felkelt hanyni.
- vasarnap (azaz ma) nem hanyt, nem hasmarsozott. 

Azota engem is elkapott a hasmars. A csalad tobbi tagjait is. En most estere belazasodtam, de egy Paracetamol levitte, mar nem eg a testem, mint a csipkebokor.
A terdem szombaton kikattant. Ma voltunk korhazban, a surgossegi osztalyon. Eleg pocsekul nez ki a korhaz es a szemelyzet sem elegendo, mert eleg sokat kellett varni, holott csak 10-en varakoztak elottem. 
Erdemben nem mondtak semmit, csak annyit, hogy nincs eltorve a labam, menjek, keressek magamnak ortopedust es nezessem meg IRM-el. Itthon visszakattant a helyere a terdem, ujra ki tudtam nyujtani es ujra tudtam rajta jarni, de az egyik szoptatas kozben ujra kikattant, megint ott tartok, ahol tegnap tartottam: nem tudok a labamra allni.

Santa vagyok, lazas, hasmarsos, hova lehet meg ezt a mizeriat fokozni?  

Csak Andrej Bandim el ne kapja a betegseget! Elegge izgulok! Felhivtuk telefonon a surgossegi telefonszamot, azt mondtak szoptathatok.

2011. szeptember 8., csütörtök

Gyomorrontas, vagy virus?

Maja tegnap hanyt eleteben eloszor, de elso alkalomra valo tekintettel elegge belehuzott. 

Eloszor is elfintorodott, majd lehanyt engem, az occset, az agyat, a szonyeget. Eppen szoptattam Andrej babat. Nagyon ijeszto volt, mert alapos adag kaja jott fel belole es jo erovel. Aztan jott meg egy adag, rogton az elso utan, akkor mar ugrasztottam az apjat, hogy ne csak fekudjon az agyon, hanem mozduljon meg. Sipitoztam. 
Ezek utan meg hanyt legalabb 4-5-szor kisebbeket. Adtunk neki vizet inni, meg is itta. Kis ido utan elaludt, ugy kifaradt az esemenyektol, majd egyszer csak azt lattuk, hogy bugyog ki a viz a szajabol, na ez is ijeszto volt. Felvettuk ot, ettol fel is ebredt. Nem tudtuk, hogy nem szabad sok vizet adni neki, mert gorcsben van a gyomra es kilovelli a vizet. A sok viz ebben az esetben egy kavespoharnyi mennyiseg volt. Ilyenkor csak cseppenkent szabad vizet adni a gyereknek. 
Eleg koran elaludt, este 6-7 lehetett es csak ejjel 2-kor kelt fel. Ehes volt, megevett (ivott?) egy gyumolcspepet (80 grammot). 
Szerencsere ma mar kutya baja sem volt, reggel felkelt, evett fott kruplit, ebedre natur csirkehuit, egy fel banant. Szepen lassan itattuk vele a vizet. Benne maradt. Most semmi baja nincs, nem tudom mi lehetett. Egy gyors virus? 

Vedonok


Azt hittem eddig, hogy nem jon hazhoz vedono itt Franciao-ban, de a mult heten azt mondta a vedono, amikor mentem lemazsalni Andrejt, hogy o mar majdnem felhivott engem telefonon, hogy hazhoz jon, de mondtak a kolleganoi, hogy en jarok hozzajuk rendszeresen, nem kell kijonnie (a kozpontban van olyan 3-4 vedono, eddig mind szuper volt, csak egy volt hulyepics, fiatal, koromcipos, miss, aki azt mondta, csak idopontra lehet merlegelni menni, kozben meg kongott az uressegtol a kozpont, eppen senki vendeg nem volt ott mig en ott voltam naluk. A kolleganoje mondta elozoleg, meg Andrej szuletese elott, hogy barmikor mehetek, hiszen ismernek mar, nem kell randit kernem emiatt) . Jarok rendszeresen, mert sokaig ok voltak az egyetlen elo tarsasag, akikhez szolhattam, nana, hogy szivesen mentem.
Furcsat mondott a hetfoi vedono: azert akart jonni, mert tudja, hogy elvesztettem egy babat. Na mondom magamban, hol a racio ebben? Talan psziches segitseget nyujtani? Mert meg szules elott akart jonni. Nem firtattam. Azer jol esett a kedvessege.

2011. szeptember 6., kedd

Maja hazaerkezett

Megerkezett. 
Bekopogott.
Kinyitottam. 
Meglatott.
Elmosolyodott.
Karjait kitarta.
Atolelt.
Belecsimpaszkodott a nyakamba. 
Elmondhatatlanul szeretem ot es a testveret! 

2011. szeptember 5., hétfő

A gyogyszertaram

Majdnem elalelok a meghatottsagtol.

Kenytelen voltam elfutni a posta melletti gyogyszertarba, mert kijott a szamon egy herpesz. Nem tudom mit ehettem, de kijott. Lehet a faradtsagtol, a stressztol is, allitolag.

A gyogyszertarban nem a kedvenc gyogyszereszemhez kerultem, a lengyel nohoz, hanem egy masikhoz, aki ugy kezelesbe vett, mint egy orvos. Azota is szedelgek a kedvessegetol. Megnezte alaposan a herpeszemet, hogy kijott-e mar, vagy meg csirajaban kapjuk el, de sajnos meg kellett allapitania, hogy ez bizony keso banat, kint van. 
Adott ra egy fertotlenitot, egy kremet es egy hamositot, valamint egy negyedik termeket is, ha legkozelebb ereznem, hogy szur, akkor azzal gyorsan lefertotlenitem es nem fog kijonni. Igy negy termeket ram tudott sozni, de nem bantam, mert annyira hitelesen magyarazta el, hogy mi, miert szukseges, hogy fel sem merult bennem, hogy ne vegyem meg. 
Elmondta, hogy a fertotlenitot nem szabad tunkolni, hanem egyszer ra kell helyezni es kesz.
A kremet rakjam az ujjamra, amit elozoleg lefertotlenitettem es jo vastagon kenjem be, aztan csereljek ujjat es ismeteljem meg. Csak ne hasznaljam ugyanazt az ujjat, mert a herpeszvirus nagyon szeret elterjedni.
A hamositot azert ajanlotta, mert az egy szuper krem es nagyon hatekonyan mukodik.

Adott ajandekba egy fertotlenito folyadekot, hogy mindig legyen nalam es fertotelnitsem a kezem esz nelkul, megszamlalhatatlanszor.
A gyerekeknek legalabb 10 napit ne adjak puszit.
Ne nyaldossam es ne harapdaljam a szamat, ne nyuljak kezzel a szamhoz. Neha a szeme lattara megnyaltam, mert ki van szaradva, jol le is porkolt, hogy TILOS! 

Nem tudom mi utott a franciakba, de egyre kedvesebbek velem. Komolyan nem ertem. Amikor ide kerultem nagyon hidegnek ereztem oket, szivem szerint hazamenekultem volna. Az is igaz, hogy ez a gyogszertar volt az elso hely, ahol velem kedvesek voltak es ma sem kellett csalodnom bennuk.

A gyogszereszno ketszer is megkerdezte, hogy mikor nem dolgozom.
Megnezte Andrejt a babakocsiban, gratulalt, bokolt, elmeselte, hogy neki ket fia van, az egyik 6 honapos, a masik 20 honapos. En egyre jobban kezdem szegyellni magam, hogy itthon meresztem a valagam.

Ma meg voltunk a PMI-ben is, ez a vedonoi kozpont. Andrejt megyunk merni, mert itt nincs babamerlegunk, de nem is kell, mert szo szerint latni, hogy hizik. Az ujjain latom.
Egy olyan kedves vedonot fogtam ki, hogy megint majdnem bogtem a meghatottsagtol.
Ez a vedono is megkerdezte, hogy dolgozom-e. Hm, 3 heteske a kisbabam. Most akkor tenyleg mar reg meloznom kellene?
Andrej 3940 gramm, jol gyarapszik a sulya, elegedett vagyok vele es a tejtermelesemmel is.


Nem akarom ezt a posztot elrontani, de most jut eszembe, hogy tegnap voltak itt kisebbik sogornomek. Sogornom a pasasaval. Kaptunk toluk ajandekot. Maja nem kapott a szuletesekor semmit ettol a sogornomtol, de nem baj, nem azert irom, mert elvartam volna. Amit most kaptunk: 40 Euro egy csekkre rafirkantva. En speciel jobban szeretem a tok folosleges cuccokat a penzajandeknal. 
Anyostol is kaptunk ajandekot, 200 Eurot.
A szuleimtol 1000 Eurot kaptunk, abbol van a szaritogep es az uj porszivo is, valamint egy havi lakber. A szuleimre termeszetesen nem haragszom a penz miatt, de toluk ajandekot is kaptunk mindig, most egy csomo helyes kis ruhacskat.
Anyosom egeszen sokszor latta mar az unokajat. A korhazban ketszer is, Andrej masodik napos koraban, majd a szulinapomon, amire nem kaptam semmit, majd Adrien szulipanjan es tegnap. Ez igy osszesen 4 alkalom a 3 het alatt, nem is rossz atlag. Tegnap kaptam anyostol egy orchideat, nem mondta milyen alkalomra. Talan a szulinapomra? Talan engesztelesul, hogy szinte egesz vasarnapra lenyulta az uramat? Nem derult ki, de az orchidea szepen mutat. 

2011. szeptember 3., szombat

Draga kis Maja

Maja nyaralasarol akarok beszamolot irni.

Maja hajat levagattak tegnap. Iza vagta le. Iza Csabi parja. Csabi az unokatesom. Iza es Csabi kislanya Hanna. Hanna. Hannanak testvere is van, Viktor.
Maja haja nagyon szep lett, egeszen mas lett az arca. Kisfius, de igy is nagyon szep. Maja csudaszep gyerek. Valoszinuleg elfogult vagyok, de ez igy van rendben.
Agyo Maja kis furtocskeinek! Szerencsere itthon meg levagtam magamnak a legszebb tincset, emlekbe. 

Maja kapott egy furdobugyit, hatul maci van rajta, elol feher-piros csikos, nagyon vagany, lattam a webkamera segitsegevel.
Kellett volna neki egy felfujhatos medence is, de allitolag mar nincs olyan nagyon jo ido. Felunk a fuvallatoktol, nehogy beteg legyen. 

Majat ma elvitte fagyizni Adi tesom es Titi.
Adi tegnap ejfelkor erkezett haza. Meg valamikor juliusban utazott el Foggia melle, aztan tovabb kellett utaznia Siracusaba, vegul Torinoba. A hazaut kicsit cifrara sikerult, mert Torinobol Milanoba kellett repulnie, mert csak onnan ment repulo Firenzebe. Azt, hogy milyen uton jutott Budapestre, azt nem tudom. Tudtommal nincs repulojarat Firenzebol Budapestre. 
A tesom munkahelyet en szemely szerint imadnam. Orulot sokat utazik. En ezt az eletformat nagyon csiptem meg amikor dolgoztam, o is szerette, de mar egy kicsit elege van, mert soha nincs otthon, alig talalkozik a kis baratnojevel, Titivel. De legalabb jol keres (hozzam kepest).
Velunk utoljara a karacsonyi unnepek alatt talalkozott es egyszer eljott hozzank ide Franciaorszagba, amikor szabadnapos volt es kozel dolgozott: Metz-ben. Utazott 350 km, hogy lathasson minket. Bogtem is, mint a szamar. Persze, amikor nem latott senki. Elindult reggel 5-kor, hogy eleget lehessunk egyutt. Kedves tole, nem? 
Ugy nez ki, hogy 2011-ben osszesen 2-3-szor talalkozhatok az imadott kistestveremmel, eleg pocsek atlag.

Maja kapott ajandekba Tititol egy hercegnos konyvet, allitolag nagyon szereti. Meg kell koszonnom Titinek, el ne felejtsem! 

Maja rajong Zsofi nagynenim tyukjaiert. Zsofi most vett egy csomo tyukot. Vagy csirket? Nem tudom. Maja batran megy kozejuk, csak akkor ijed meg, ha reppentenek.

Maja kapott egy sarga motorbiciklit. Pedal nelkulit. O maga valasztotta. Batran szaguldozik le a lejton es fekezni is tud, de most jut eszembe, ezt mar irtam.

Maja kapott egy kis konyhat is. Soszorozik, borsszorozik, szereti. 

Andrej nyog, megyek.


2011. szeptember 2., péntek

Barbizon

Ma Barbizonban voltunk, hogy ne legyunk itthon. Delutan elindultunk Parizsba fagyizni egyet, en titokban arra gondoltam, hogy jo lenne a George Pompidou kozpontban kikotni, megnezni egy kortars kiallitast, de a kocsiban elkezdtunk hogutat kapni, igy a korforgalom utan hirtelen otletunk tamadt, menjunk inkabb a masik iranyba, a fontainebleau-i erdobe, ott biztos huvosebb lesz es nincs messzebb, mint Parizs (25 perc alatt oda is ertunk). Aztan menet kozben eszunkbe jutott, hogy irto sok volt a darazs, amikor par hete, Andrej szuletese elott ott jartunk. A hoseghez mar csak a darazsak hianyoztak volna. Gondoltam egyet es mondtam, kanyarodjunk le jobbra, Barbizonba. A dedi meselte, hogy az egy helyes kisvaros, sok festo lakott ott, mivel festoi a kornyezet. A varos tenyleg kicsi, de bajos. Egy szem erdekes utcaja van, ami beletorkollik a fontainebleau-i erdobe, ahol setaltunk is kerek 10 percet. 5 percen keresztul be es 5 percen keresztul ki, mivel babakocsival eleg nehez terepnek szamit egy erdo. Akarmilyen jo terepkocsink van. Igy visszasetaltunk az egyik bisztrohoz es fagyiztunk egyet. Volt egy nagyon trendi fagyizo is, szivesen fagyiztam volna ott, de nem volt csoki fagyijuk, anelkul meg fabatkat sem er a fagyizas, akarmennyire csucsmodell koncepcioval valositottak meg a fagyizot.  
De milyen felszines vagyok, a fogyasztoi tarsadalom aldozata, ilyen marhasagokrol fecsegek, mikor meselhetnek arrol is, hogy Barbizon tenyleg sok XIX. szazadi festonek adott otthont es foleg ihletet.
Theodore Rousseau, Jean-Francois Millet, Corot es masok, de errol most nem irok, mert Andrej bog es en ezt nem tudom hallgatni, fel kell vennem es ringatni a feneket.
Vegul hazajottunk.

Barbizon egyik testvervarosa Szentendre. Orulet!

Andrej tenyleg bog, megyek.

2011. szeptember 1., csütörtök

Egy napra ket bejegyzes nem lesz sok? 

Feszult erdeklodessel figyeltem, hogy lustanyu megnyeri-e az idei goldenblogot. Ezustermet nyert. Nezegetem a versenyen szereplo blogokat es ratalaltam az "agy - asztal - tv" cimu blogra, hat en majdnem sirvafakadok a gyonyortol, csak a fotokat nezegetem es nem tudok napirendre terni, hogy valakinek milyen oriasi a szeperzeke es, hogy honnan vannak ilyen otletei. Engem miert nem aldott meg a Felsobb Ero ilyen jo szemekkel???

Ime a cim, ha valaki az en blogomat nezegeti esetleg, kattintson tovabb, megeri:

http://agyasztaltv.blog.hu/

Mas:

Az iskolasoknak boldog iskolaevet kivanok es nullaval egyenlo diakverben tunkolo tanart!

Macaron


Mar harmadik napja csak macaronokat sutok. Negyedik nap nem lesz, nem es nem es nem, tul maceras, ezt megmondtam Melcsi baratnomnek is, aki kerte a receptet, hat ime:

Macaron tesztajahoz:

-  2 tojas feherje
- 6 evokanal mandulaorlemeny
- 9 evokanal porcukor
- 8 evokanal kristalycukor
- 1 evokanal holland kakaopor

Macaron toltelekhez:

- 100 g finom csoki (fekete, feher, tarka, barmilyen, akarmilyen stb.)
- 7 evokanal tejszin

Az elkeszites:

A kremmel kezdjuk, azaz a toltelekkel, ami majd a hutoben fog pihegni.
Melegitsd fel a tejszint, aztan rakd bele a csokit amit elozoleg kicsire osszetortel, keverd ossze szepen. 
Be a hutobe. Idaig konnyu.

Melegitsd fel a sutot 60-70 fokosra (th. 2).

A mandulaorlemenyt es az atszitalt porcukrot keverd ossze es rakd be az elomelegitett sutobe 15 percre (sutopapirral kibelelt tepsibe, peldaul), hogy kiszaradjon kicsit, vigyazz, nekem ketszer is odakozmalt. :)
Miutan kesz a szaritas, ki kell venni a sutobol es hagyni kihulni. Tiszta idolopas.

Verd fel a tojasok feherjet jo kemenyre es utana rakd bele a kristalycukrot, mig egy szep csillogo kemeny allagu keszitmenyt nem kapsz.

Add hozza a holland kakaot a mandula es porcukor keverekehez. En a harmadik alkalommal megprobaltam atszitalni ezt a kevereket, mert masodik alkalommal osszeragadt a cukor miatt es nem akart kijonni a habzsakbol a krem, majdnem megorultem. Tiszta idolopas.

A kakao-mandula-porcukor triot ontsd a cukros tojasfeherje habhoz, szepen lassan keverd ossze. Ezt a kremet rakd a habzsakba, nyomdokdj ki kis kerek frizbiket a sutopapirral kibelelt tepsire (vagy mire? nekem nincs, ezert improvizaltam, quiche porcelanformajat hasznaltam, vagy a grillcsirkes tepsit, vagy csak a racsot, aztan hivhattam a tuzoltokat... annyira odaegett).
A kis frizbiket hagyd szaradni fel orat (igen, igen, mar megint pihenniuk kell, most 30 percet). Tiszta idolopas.

Be a sutobe, ami elo van melegitve 150 fokra (th. 5) es 12 percig sutni. Aztan hagyni kihulni es csak hutes utan leszedni a sutopapirrol. Igen, tiszta idolopas. En hirtelenkedtem, le akartam szedni meg melegen a papirrol, oda is ragdt, grrrrr!

Miutan kihultek, kend meg a kremmel az egyik felet, aztan ra a tetejet es kesz is vagy.

Bakik: amiket mar irtam, peldaul le akartam szedni ido elott a sutopapirrol, nincs tepsim, osszeragadt a cukor a mandulaporral, keves cukrot rakhattam a 3. adagba, mert tul torekeny lett, odafustoltem nehanyat, szoval vagy en vagyok toketlen, vagy a macaron egy maceras edesseg.

Magyarazat: azert sutok mar 3. napja macaront, mert szulinapomra kaptam az uramtol egy macaron-muffin-moelleux cuki szettet, ebben van 4 szem szilikon muffinforma, 4 szem aluminium moelleux es egy habzsak. Tartozik mindehhez egy receptes konyv is. Ennek koszonhetem az ihletet a macaronokhoz. 

A fenti kep csak illusztracio, de ezt konnyu lehetett kitalalni.

Maja for ever

Maja ugy hianyzik nekem, hogy allandoan elkap a picsogas, pedig tudom, hogy jol erzi magat otthon.
Csak, hogy tisztan lassunk:  otthon = Magyarorszag.

Jarok-kelek a lakasban, meglatom Maja kis rozsaszin cipojet az eloszobaban es mar potyognak is a konnyeim.

Felhivom oket telefonon, erdeklodni hogyletuk felol. Elmeseltek a napjukat, hogy Maja kapott labdat, motort, amit azonnal megtanult hasznalni, mar a kertben a dombrol is le tud gurulni es fekezni is tud, hogy hasznalja az uj mini jatszoteret, ami igaz, hogy tul kicsi neki, de megis szereti, hintazik, csuszdazik, bujocskazik benne, a kutyat egesz nap kergeti, de csak delutan huzza meg a farkat, mert a kutya nem szereti, ha delelott huzzak a farkat. Ezt magam sem ertem. Apa atadta Majanak a telefont, engem pedig elkapott a picsogas. Meg szerencse, hogy Maja nem volt kivancsi rank, le is nyomta a telefont. Ismet kihangsulyozom, hogy meg nincs ket eves, meg nem is tud rendes mondatokban beszelni es maris igy tojik a fejunkre. Nem birok napirendre terni.