2011. július 28., csütörtök

Szulinapi idezet

Ezt kivanta ma Gumigida Andinak szulinapjara Mohacsi Viktoria, akit en nem ismerek, viszont az idezete tetszik. Gondoltam itt megjegyzem magamnak:

"Hogy mit kívánok neked a születésnapodra? Azt, hogy a sötétben is lásd a fényt, hogy a háborgó világ ellenére is béke lakjon a szívedben. Hogy egyedül se legyél magányos, hogy tudjál örülni a vannak. Hogy ne hazudj magadnak hamis örömeket, hogy a benned lévő csendben meghalljad a lelked szavát. Bölcsességet kívánok, sok-sok bölcsességet, hogy felismerd, hogyan helyes lépned, mit érdemes meglátnod, mit kell megtenned, mit kell szólnod, hova kell eljutnod.Hogy soha semmit ne kelljen megbánnod.Boldog születésnapot kívánok!"

2011. július 23., szombat

Kirandulas Kis Trianonban

   



En ma elmentem egy kis kulturprogramra. A dedivel es Pati lanyaval (AF nagynenijevel) Versaillesba, a Kis Trianont neztuk meg, tok jo volt. Meg jo, hogy nem a rendes kastelyt akartak megnezni, mert elkepeszto hosszu kigyozo sort kellett volna kiallnunk, na neeeee, utalok sorban allni! Rendesen igazi tekergo kigyozo sor volt.
Azert is akartam menni, hogy visszaadjam vversaillesi Noeminak az utazoagyat es mozes kosarat, amit kolcson adott Vera baratnomnek, aki neha jon Parizsba az apjahoz. Noemiek mennek nyaralni, most kell az utazoagy, csak eppen nem vette fel a telefont egesz nap, igy a kocsiban maradt a cucc, mehetek majd megint Versaillesbe, na mindegy.

Jo volt a Kis Trianon, nem is tudtam, hogy Marie Antoinette valodi kis falusi falut epittetett maganak, malommal, tejcsardaval, vetemenyessel (tok, bab, krumpli, articsoka, szolo stb.), allatokkal (csacsi, malac, tehen, kacsak, kecskek stb.) direkt nadtetos hazacskakkal (szam szerint 12 hazacska). Vagyott egy kis valodi vilagra. Vagyott ra, megvalosittatta, pedig csak a keritesen kivulre kellett volna tekintenie es lathatta volna a valosagot, tehenestul, tejcsardastul, articsokastul.
 Es akkor nem mondott volna olyan hulyeseget, hogy "mi van? egyetek kalacsot, ha nincs kenyeretek, wazz!" (franciaul ez ugy hangzik, hogy egyetek briost, ha nincs kenyeretek). Es akkor nem fejeztek volna le a kor pompas talalmanyaval, a guillotine-al. Eszetlen egy liba lehetett.



A kastelya (Kis Trianon) helyeske, semmi extra, olyan, mint a kastelyok altalaban. De azert van egy kulonlegesseg (nem tudom, hogy igaz-e): volt wc, rendes kis helyiseg, ajtoval, marvany falakkal, az uloke fa volt, pottyantos wc. Allllllllllllllllllitolag az egesz versailles kastelyban nem volt wc. Oda poss es kakk, ahol erte oket, sot, a kiralynak (nem tudom hanyadik Lajos) volt olyan szeke, ami direkt lyukas volt es eves kozben kakk, na en ezt mar nehezen tudom elhinni, ez mar a hulyseg ne tovabbja, hiszen azert nem volt ez annnnnnnnnyira nagyon regen, az 1700 evekrol van szo. Ezt mar nem veszi be a gyenge gyomrom, hogy kajalas kozben tojt maga a kiraly. Fuuuuuuuj! De most irta Apfi, a forumtarsam, hogy o is olvasott errol, hogy a kiraly ott es akkor, amikor jott az inger.
Egy puritanabb erdekesseg, a mozgo tukrok, amit mukodes kozben nem lathattam, de ternovesztonek szantak, a pincebol toltak fel a foszalonba, de igazabol ennek meg utana kell neznem, mert nem ertettem kristaly tisztan, hogy mi az eg ura lehetett ez. 
Egy harmadik erdekesseg, a "lebego asztalok", ennek is utana kell neznem, mert nem hiteles az informatorom. Allitolag a megteritett asztalt hoztak be, azaz egy oriasi deszkat, megteritve damasztabrosszal, porcelannal (Herend elbujhat!), ezust evoeszkozzel, finom etkekkel es csak a kiraly ele tettek es lehetett falatozni.
Negyedik erdekesseg: XIV. Lajos nagyon jo oramester volt, ezert korabeli mukodo orak vannak mindenhol.
Otodik erdekesseg: a Nagy Csatornat 11 evig epitettek, mini tengert abrazolt, volt agyus hajo rajta, gondolak (a velencei dozse ajandeka), tobbfele szokokut.
Hatodik erdekesseg: most nem jut tobb eszembe.


 
Ami dijnyertes a tetszesi indexemen az egy kicsi hinto volt, de tenyleg pici, gyereknek valo. Maja korunak, persze rogton az en kisbabamra gondoltam, hogy ppppppont neki mereteztek. Es tudjatok mi huzta? Kecske. :D Kecse huzta hinto. Orulet, nem? Mennyire viccesen nezhetett ki a kisherceg egy szakalas kecske mogott??? :D
A kisherceget franciaul dauphin-nak mondjak (dofa-nak ejtik korulbelul), ami egyben delfint is jelent. Kifacsar engem ez a francia nyelv.





A parkoloert nem fizettunk, mert a dedi roki. Van hivatalos rokkantkartyaja. A muzeumokba sem fizettunk, mert a dedi es Pati mindketten rokik (a lenti foton ez nem latszik, de tenyleg jogosultak a rokkantkartyara, ki ezert, ki azert), en meg voltam a kisero, igy en is ingyen mehettem. Azonban a kastelykertbe fizetni kellett, ha akartuk, ha nem es a kisvonatert is, tehat nem mindenhol ervenyesultunk.
A kisvonatot ne rohogjetek ki, basszuskulcs, kilometereket kellett volna legyalogolni, hogy a rendes kastelytol a kis kastelyokig eljussunk, hatalmas teruleten fekszenek a megtekintendok, tulzas nelkul.
A kisvonat soforje nem akart felengedni a vonatra, mondvan tuti megszulok, mert majdnem vegig makadam az ut, itt-ott buckakkal (negativ fekvo rendorrel, azaz nem kiallo a bucka, hanem melyedes van helyette), de meggyoztem, hogy vezessen ovatosan. Azt mondta, OK, de ha megszulok neki, akkor a gyerek neve legyen Lajos. :) (Elotte megerdeklodte, hogy fiu-e, vagy lany.)
Visszafele masik sofort kaptunk ki, o meg elmeselte, hogy csunyan megfenyegette oket egy terhes no ferje, hogy tul durvan vezetett, pedig ezekkel a kisvonatokkal a makadamon nem lehet szaguldozni, raadasul direkt setavonatok, amiben pofazik a magno, hogy eppen mit latunk jobbra es tekintsunk balra, mert attol aztan bepisilunk, ugy ertve a latvanytol. En nem ereztem veszelyesnek a kisvonatot, de teljesen ugy tunik, hogy betojattak a soforoket a terhes nokkel. :)
Ettunk is es kaveztunk is. Veeeeeegre egy olyan kavezoban, ahol rendes kavet adtak. Nekem koffeinmentes jar, nana, magas vernyomassal mit akarok, de a "deca" (koffeinmentes kave franciaul) is olyan finom volt, hogy majdnem sirva fakadtam. Franciaorszagban pocsek a kave. A franciak maguk zoknidzsuznak hivjak a kavejukat. :) De ezen nincs is mit rohogni, tenyleg kaka a feketejuk.

Maja az apjaval volt egesz nap, elmentek etterembe kajalni. Hm, nekem ugy kell megkuzdeni egy kis kimozdulasert, ugy ertve harmasban, erre ok ketten elmennek ettermezni. Ezen ugrottunk ossze reggel, hogy Adrien-nek nem volt kedve csavarogni, mert o egesz heten dolgozik, kocsiban ul a dugoban, melo, melo, melo, ne kelljen mar hetvegen is. En meg mondtam, hogy jo, de en megyek, mert unom, hogy 2 eve otthon dekkolok (kis tulzassal).
Tovabbi hir, hogy Maja megint a bilibe kakalt. Masodszor. Nekem nem, de a dedinek es az apjanak igen. Hol az igazsag???


Mas: Maja tegnap este 10-tol ma reggel 7.30-ig a sajat agyaban alszik. Nem hittem volna, hogy ilyen gyors lesz az atszoktatas. Jo, jo, persze nem egesz heten ment ilyen flottul, volt, amikor 5.30-kor mar a mi agyunkban volt, de ez a tegnapi es a keddi marha jol ment. Hihetetlen! Azt hittem leszoktatni a szoptatasrol es kiszoktatni az agyunkbol valami irtozatos nehez melo lesz, erre tessek, semmi baj nincs. Ezt most le kellene kopogni. Vagy vasat fogni (olaszok babonabol vasat fognak).


Dedi es Adri, azaz en

Iren, azaz dedi es Pati lanya

2011. július 18., hétfő

A baranykas agy

Ma Majat a sajat agyaban sikerult elaltatni, eleg melos volt. Meseolvasassal kezdodik az altatas, aztan enekelek neki 3-4-et, majd indul a kuzdelem, vegul atvittem a sajat agyunkba, mert mar nagyon nem birok akarhogy ulni, fajnak a csontjaim, allatira fajnak (megy szet a medencem, szo szerint erzem, hogy csuszik szet az alvazam).
Na, amikor vegre elalmosodott es ereztem, hogy erkezik az elalvas pillanata felvettem a karomba es meg ebrenlet es alom kozott atvittem az agyaba, persze felebredt, de eleg kokadt volt, igy mar nem volt annyira nehez birkozni vele es szepen elaludt. Igaz, forditva :), a feje nem a baranykak fele nez (Ikeas baranykas agyat kapott). Fontosnak tartottam, hogy ne az alvo gyereket cipeljem at, mert az olyan atvagas szagu. Nem?
Elorelathatolag ejjel 2-3 fele ra fog jonni, hogy csalas van a dologba es majd szeretne atjonni a hitvesi agyba.
Elorelathatolag nekem nem lesz erom visszautasitani es reggel egyutt ebredunk majd. :)
Tegnap raktuk ossze az agyacskajat, meg is probaltam ott elaltatni, de nem sikerult. Pedig latszik, hogy imadja az uj kis kuckot, mert bemaszik es ott kell meselni neki, ott kell konyvet olvasni neki, mind a 100 konyvet (nincs is annyi, csak szinezek). Nem sikerult ott elaltatni, mert nem volt turelmem es fizikai erom birkozni vele, igy atmentunk a hitvesi agyba, ott elaltattam, majd atcipeltem a mi agyunkba, csak ejjel 2 korul elkezdett ebredezni, en felpattantam hozza, visszaaltattam, de nem sikerult tul jol, mert folyamatosan felebredt, en mar nagyon faradt voltam ettol a lebegoalvastol, hogy alszom 2 percet, de igazabol eberen figyelem, hogy mikor kell ugrani a gyerekhez. Igy kerult at a mi agyunkba. Reggel viszont az elso dolga az volt, hogy bemaszott a sajat kis baranykas agyaba. Tehat szereti.
Remeljuk eljon az ido, hogy ott alszik egesz ejjel, sot magatol alszik el benne. Na nem mintha nem ernek ra, hiszen vegtelen sok idonk van, Maja a mienk, akar 18 eves lesz, akar 101. 
Azert allati szomoru vagyok, hogy mar nem velunk alszik a kis sajtkukacunk. Valaminek vege. Tegnap majdnem bogtem, ahogy neztem ot aludni a sajat agyaban. Szaggatott a lelkem.

Keszulunk a kisfiu fogadasara, mar igazan nincs sok hatra. Tegnap atrendeztuk a lakast. A 3 ajtos szekreny kikerult a haloszobabol a nappaliba. A nappalit nem nyomja agyon, ellenben a haloszobaban lett egy nagy placc (mihez kepest?). A hitvesi agy bekerult az egyik sarokba, Maja baranykas agya a masik sarokba, a pelenkazoasztal a harmadik sarokba, a negyedik sarokban a franciaterasz van, a teraszajto nyilik, mi kell ennel tobb az eletben? Mondjuk 3 haloszoba :), egy a szuloknek, ketto a ket gyereknek. Kell meg egy nappali, egy konyha, egy furdoszoba, egy terasz. Extra igenyek eseten oarany mozaikkal kirakott vesetal alaku medence.

Nagyon furcsa, hogy lassan nem a hasamban fogom erezni ficankolni a kisfiu magzatot, hanem a kezemben tarthatom ot. Maris hianyzik a hullamzo hasam.  Furcsa a tudat, hogy ez az utolso terhessegem. Szeretem erezni ahogy mozog bennem ez a kis eloleny. El sem tudom meselni, hogy mennyire erdekes erzes, hogy tegnap meg csak almodoztam a gyerekekrol, ma pedig mar van egy kislanyom es hamarosan a kezemben tarthatom a kisfiamat is. En hihetetlen sokat vartam rajuk, de most itt vannak es en minden nap kepes vagyok erre a helyzetre racsodalkozni. A mai napig felfoghatatlan, hogy Maja letezik es mennyire nagyon aranyos. Leirhatatlan. Olyan nagyon kedves gyerek, hogy szavak nincsenek ra.
En nem nagyon vagyok kepes beszelgetni a magzatommal, pedig ez manapsag nagyon divatos, de en nem tudok, hulyenek erzem magam tole. Viszont ezt a problemamat Maja megoldotta, kihuzott a bajbol, mert o dumal a bebihez, csokolgatja. Naponta 100 puszit is nyom a hasamra, egyszeruen nem akar lekattanni a hasamrol, felhuzza a polomat es megpuszil, egyszer, ketszer, sokszor, sorozatpuszit nyom es mondja, hogy bebe-bebe, vagy baba-baba. Ezt mar akkor is csinalta, amikor meg lapos volt a hasam. (Ez a lapos has is koltoi tulzas.) Nem mi mondtuk neki, hogy erkezik egy kisbaba, hanem o magatol kezdte el mondogatni, mi pedig csodalkoztunk. A gyerekdoki viszont lehozott a foldre, mondta, hogy ez hormonalis alapon mukodik, a gyerekunk nem lato, nem isten, nem kell misztikus dologra gondolni.

Kivancsi vagyok, hogy mikor fog megszuletni a kisfiu. Augusztus 28-ra van kiirva, pont az apja szulinapjara.

2011. július 16., szombat

Elindultunk a szobatisztasag utjan

ESEMENY!


Ma Maja belekakalt a bilibe.


De nincs is bilije, mondhatnatok. Nincs is, de a dedi elovett egy jo regit a sufnibol es abba beletalalt. A dedi meglatta, hogy Maja nyulkal a feneke fele es mondja, hogy kakakaka, ezert az apja gyorsan rarakta a bilire es belepottyantott ket nyulbogyot. Buszken meselte az apja az esemenyt, amikor hazaerkeztek.  


De ugyes es szemfules a dedi - mondta a forumtarsam, Pusi. Hat ez az! Hogy a dedinek szolt, hogy kaka keszul, de nekem nem szol, illetve en meg nem vettem a radarjaimmal, hogy nekem szolt volna, gyanitom, hogy ez a mai sokaig nem fog megismetlodni.


De elgondolkoztam. Dr. Ranschburg Jeno irta a Szulok konyve cimu konyveben, hogy 2 eves kor elott nem erdemes probalkozni a szobatisztasaggal, mert a zaroizmok meg nincsenek kapcsoltban az aggyal, vagy valami ilyesmi, de persze nem emlekszem jol, viszont az tuti, hogy azt irta, hogy 2-3 eves kor kozott idealis a szobatisztasag megtortente. Na, Maja meg nincs 2 eves, de tud szandekosan pukizni es azon rohogni utana. Ha tud akarva pukkantani, sot keresre is, akkor mar tudatoan hasznalja a feneket. Nem?

Az anatomiai kifejezesek nem pontosak, lathajatok.

Ez a bejegyze igazabol julius 15-en keszult.

Fontainebleau


Dedi a szalmakalapjaval
Mi tegnap kirandulni voltunk, irtam? Igaz tok kozel, 40 km-re tolunk, fel ora volt csak az ut, de jo volt. Fontainebleau-ban voltunk. Adrien szerint itt a mi kozelunkben semmi, de semmmmmmmi latnivalo nincs, nem erdemes elindulni sem. Na nincs igaza, csak lusta, vagy inkabb arrol van szo, hogy magasrol bagozik az ilyen kirandulasokra, neki csak a sport a fontos. Az sem rossz, csak en lany vagyok es jobban szeretem a kulturkirandulast, mint a 24/24 oras focimeccset.
Na. Jott a dedi is, nana, ki nem maradna egy kis csavargasbol. Felvette a szep nyari ruhajat es a szalmakalapjat. :)

Eloszor is kotelezo volt puffogni, hogy nincs parkolo. A melygarazsra ki volt irva, hogy megtelt, igy tettunk egy kort, kozben Adrien szitkozodott, utal keringeni parkolot keresve, ettol en is ugatos kutya leszek. Vegul kitalaltam, hogy menjunk le a megtelt parkoloba, mert tuti, hogy elmegy valaki egy ilyen nagy parkolobol es igazam is lett, 2 percen belul mar kint is voltunk. Felmentunk a lifttel az utcaszintre es elenk tarult a korhinta.
Magaert beszel a foto
Majat meg is korhintaztattuk, az apja ult fel vele egy lora. Aztan setaltunk es beultunk egy etterembe, jot kajaltunk (szeirntem kicsit dragasat fogtunk ki, de a dedi volt a fizetovengeg, ezert ezt megusztuk). Aztan setaltunk a kastelyparkban, de eleg meleg volt, nem birtam szuflava sokaig, puding vagyok, nagyon lagy puding, raadasul Maja be akart ugorni a hattyuk koze a csonakazo toba, igy inkabb kijottunk ezt a veszelyforrast kikerultuk.
Ja, aranyos volt Maja,mert bekakalt es a kastely elott egy kokorlaton pucoltuk ki, pont pelenkazoasztal magassaga volt (na jo, magasabb). Maja lefekudt es hagyta magat atpelenkazni, tokre tetszett, hogy nem kell kuzdeni vele. Meg ez, hogy oda leheverdett, mint egy kiskutya... nagyon cuki volt.

Vegul beultunk egyet fagyizni, de olyan furcsa, hogy nem kehelyben hoztak ki a fagyit, hanem papirpoharba. Rengeteg mehecske (vagy darazs?) volt, ezert nem ucsorogtunk tul sokat, inkabb hazaindultunk. Persze egy utolso korhintara azert befizettuk Majat.  


Az emlitett atpelenkazas

Hamupipoke lovaskocsija?




2011. július 15., péntek

A kenyerre ragasztott papir kritikaja

A dedi vett igazi joghurtot Majanak, nem izesitettet, nem gyumolcsoset, hanem Petit Suisse Gervais-t, az autentikusat. Regies csomagolasban, aminek belul van a papirja, nem kivul, szoval van a muanyag dobozka, abban a papir, abban a joghurt, de wazzzzzzzzzz, hogy mit fikazott anyos es a dedi, hogy Mo-on a kenyerre ra van ragasztva egy papirfecni, amin az infok vannak, hogy mikor lett sutve es melyik peksegben... most jutott ez eszembe, ha legkozelebb ilyen forditott joghurot ad Majanak be is olvasok errol a szosszenetrol. Elelmiszeren papiiiiiir?!?!

A dedi beledobott egy jo adag kanal cukrot a joghurtba. Na mondom, adtunk a szarnak egy pofont.

2011. július 14., csütörtök

Julius 14.


Ma beugrottunk Parizsba es jol ott is ragadtunk. Csak azert mentunk, hogy elhozzuk az utazoagyat a baratnomtol, akinek Noemi adta kolcson meg decemberben, mennek nyaralni, kell az agy (en az osszekoto szemely vagyok). Aztan jol elmentunk fagyizni egy bohem utcaba (ha valaki Parizsban jar a Mufftar utcat ki ne hagyja! Mouffetard, igy kell irni, de Mufftar-nak ejtik, en ezen tok jot rohogtem regen, mert most muff-tarto, vagy mustar, csak selypit?). Megfagyiztunk. Majanak vettunk sutit, de nem kellett neki. Gianduias (mint a Nutella) briost, melegen, na azt en ettem meg, oleg finom volt.

Aztan setaltunk, Maja minden boltba be akart menni, nana, miutan a mi falunkban lofisz sincs, semmi impulzus, igy persze, hogy elvezte a szines boltokat. A teren volt szinpad es jo kis vidam es regi francia sanzonokat enekeltek, volt ket tangoharmonika is, eljen julius 14!  Szembe beultunk egy bisztroba, hat Maja marhara szeret bisztrozni. Tapsolt, amikor a zenenek vege volt, lotyogott, amikor a zene szolt. Kozben fogyasztott. :D Budos kolyok!
A kocsiban megette a fel baguettett, amit vacsorara vettunk. Ja, majdnem elfelejtettem meselni, hogy a peknel kapott egy nyalokat, egyre tobb kedvesseget fedezek fel a franciakban (bar ez a pek sem valodi francia volt). Elso nyaloka Maja eleteben, olyan aranyosan nyalta, olyan hirtelenkedve, csak a nyelve csucsaval, nem ugy, ahogy kell, bevenni a szajba es ott szopogatni, forgatni, mint ahogy Kojak csinalta. Vegul hazajottunk. Jo kis nap volt. Ma mindenhol utcabalok lesznek, de sajnos este 9-tol, az mar keso nekunk, meg az uram nem is szeret tancolni. Bar Majaval szokta imitalni a tancot. Velem nem. :)
NB: vegre jo ido van, nincs hideg, nincs meleg, nem szakad az eso es sut a nap.



A mi varosunkban tegnap unnepeltek a julius 14-et, mi is reszt vettunk.
Fel 10 utan leugrottunk a kastelyhoz, ott mar osztogattak a lampionokat.
Fel 11 korul kezdtek a tuzijatekot, de nekunk haza kellett jonnunk, mert Maja nem birta a durrogast.
A lampionozast csipte. Szurkuletkor meg kicsit setaltunk is a kastelyparkban, vegre jo sokan voltak, kivonult az egesz falu. Mindenki kezeben nemzeti szinu lampion vilagitott, nagyon jo hangulata volt. Leultunk a fube, de akkor mar a suhancok petardaztak, meg hazi tuzijatekoztak es ez nem tetszett Majanak es azt hiszem a nagy tomeg sem. Latszott, hogy nem erti mit keresunk a tumultus kozott alvasidoben. :)
Aztan inkabb visszamasztunk a kastely bejaratahoz, onnan is tok jol lehetett latni a tuzijatekot. Maja folyamatosan csimpaszkodott az apja nyakaba, csak ugy szoritotta, de szerencsere nem sikitozott, nem sirt, csak szimplan csendben felt.
Vegul talalkoztunk az olasz lanyekkal, itt van az anyukaja es tesoja is. Kicsit dumaltunk, de ok siettek elkapni a tuzijatek veget, mi meg futottunk haza. Nem is tudtak, hogy itt ma van a nagy tuzijatek a faluban, de ertheto, ok sem regota elnek itt. Csak meghallottak a durrogast es ugrottak, hogy lassak meg a veget. Hm... Ugrottak? A lany eleg szepen ki volt sminkelve. Amikor a jatszohazban talalkozunk mindig "acqua e sapone" (viz es szappan, azaz smink nelkul jelenik meg), nem ad magara, de amikor itt van az anyukaja mindig kirittyenti magat. ;)
Na holnap nem megyunk este Parizsba tuzijatekot nezni, ezt iden Maja elintezte.


Anyjaval
Itt mind a negyen jelen vagyunk


Apjaval


2011. július 11., hétfő

Szaft

Eddig olyan neutralis volt ez a blog, most viszont irok egy szaftosabbat.

Anyosom altal el vagyok itelve. :D Rohog a vakbelem.


Ma a dedinel talkoztunk, nem is tudom, hogy jott fel a tema, bar mindig feljon a szules temaja, miutan neki az egyik kedvence a "hu, de kib@szott draga minden Franciaorszagban" tema mellett, fej fej mellett.


Mostanaban, hogy surubben talalkozunk mindig felhozza a szules temajat, hogy o mind a 4 gyereket huvelyi uton szulte meg es en miert akarok csaszart, de termeszetesen nem hallgatja meg az erveimet. Csak hajtogatja, hogy nincs "risque zero" azaz nincsen szules kockazat nelkul es o nem szulne csaszarral es fintorgott hozza. Tehat anyosom egy hosanya, aki szivesen vajudik 48 orat, neki meg sem kottyan. Azt hiszem az ikreknel kellett kapnia Oxitocint, amit o siman infuzionak hiv, na attol kinlodott o is. Ugy kellett visszakerdeznem nala, hogy mirol beszel, miutan kiderult, hogy a "gyorsitorol" van szo.
Anyos azert sem ert egyet a csaszarmetszessel, mert azzal nem rakjak az anya mellere a babat, hanem rogton elviszik es csak kesobb talalkozhatnak. Az emlekeim szerint amikor Majat mar kiemeltek belolem az Dr. Rigo Barbara megkerdezte, hogy erzem-e a babat a mellkasomon es en ereztem egy nehezeket :), igaz, utana elvittek.
Azt hiszem eleg szoros a kapcsolatom a gyerekemmel, mig anyos mind a 4 gyereket kitette mar tobbszor otthonrol, csomo-csomo balheja volt mindegyikkel.


Az tetszik, hogy Adrien mellem allt, azt mondja, hogy neki tetszik, hogy csaszarmetszes mellett dontottem, mert kisebb esellyel tortenik vis major. Ez azt jelenti, hogy meghallotta az erveimet es megertette az erzelmeimet.

Pontositas:
Az ervem a csaszar mellett, hogy Maja par perc alatt megszuletett, 40-50 perc korul lehetett az egesz , elveboncolassal, ujszulott kiememesevel, placenta kikukazasaval, kipucolassal es visszastoppolassal egyutt. Persze masnap allatira fajt a mutott hasam, fel kellett kelni hajnal 6-kor cicamosakodni, na az kegyetlen volt, hosszu percekbe tellett felkelni az agyrol, de naprol napra konnyebb volt mozogni. Ehhez a 6 oras keleshez hozzatartozik, hogy 21.44-kor tortent Maja kiemelese.
Huvelyi szulesem is volt. Az elso babamat kellett megszulni, na az ket napit tartott es elegge megviselt. Az egesz nagyon szurrealis volt. Ezert nem kivanok magamnak huvelyi szulest. Pont.
Julcsi szolt, hogy nem egyertelmu ez a poszt, ezert pontositottam.



2011. július 7., csütörtök

Beszedfejlodes

Maja szokincse a mai napon a kovetkezokbol all:

baba = baba. Ez volt az elso szo, amit tudatosan hasznalt. Neha bebet mond helyette. Szerintem Maja igazsagerzete nagyo fejlett, hiszen tudta, latta a szuleit versengeni, hogy ki lesz az elso. Mama, vagy papa? Egyik sem nyert. Rafineriaval megoldotta a problemat. :D  Az viszont nem volt tul szimpatikus, hogy nekem sok ellendrukkerem volt, nevezetesen Maja apjanak rokonai. Nem sorolom fel, hogy kik.

mama = az anyja, az apja, a nagyanyja, a dedije

papa = az apja, eseteg nagyapja

kaka = kakao, kaka, kakas. Reggel lehet tudni, ha a konyhaba hur, hogy kakaot kivan inni. Delelott lehet tudni, ha a pelenkajat mutogatja, hogy pelenkat kell cserelni. Kakasos dal eseten lehet tudni, hogy a kakasrol diskural.

kuku = kukucs

bumm = bumm

puff = puff


vava = kutya


maaa = macska


ka = talan a francia "encore" lehet, amit akkor mond, amikor meg, meg, meg, meg, meg mindig akar valamit.

Es ma megtanult kukorekolni is. Enekeltem neki a "Debrecenbe kene menni, pulykakast kene venni, vigyazz kocsis lyukas a kas, kiugrik a pulykakakas" notat es a vegere improvizaltam egy kukurikuuuuut es Maja mondta utanam: kukurikuuuu. Persze az "r" betut nem mondta ki, az egesz ugy hangzott, mint egy kukuikuuuu, de azert a dallam stimmelt, nagyon stimmelt. Gyorsan hivtam az apjat, hogy ezt hallgassa meg, de nana, hogy Maja megkukult es nem rikoltott kukurikuuut. Pedig addigra allati jol begyakoroltuk ezt a kukurikuzast. :)

A "Virageknal eg a vilag, sutik mar a rantott bekat, zimme zumm, zimme zum, rece fice bumm bumm bumm" notanal Maja mondja, hogy bumm es kozben nagyon vigyorog.

Helyes gyerek, na!

2011. július 6., szerda

Feljelentettek a kakast

Nem, ez a bejegyzes nem Zambo Jimmyrol szol, a kiralyrol, aki a kakas kukorekolasa miatt volt kenytelen meghalni.

Apos kakasarol akarok meselni.  Aposnak el kellett ajandekoznia a kakasat, mert az egyik szomszed peticiot iratott ala azokkal a szomszedokkal, akiket szinten zavart a reggeli kukorekolas. Nem mindenki irta ala, mert vannak olyan szomszedok is, akiket az effele zaj nem zavar, sot normalisnak tartjak, hova tovabb romantikusnak.
Aposom videken lakik, falun. Az a baj, hogy kezd nepszeru lenni a faluja es a parizerek lekoltoznek, vesznek maguknak egy helyre kis hazat kandalloval, ahogy dukal, aztan csodalkoznak, ha napfelkeltekor razendit egy kakas. Azt gondoltak, hogy erre a legmegfelelobb megoldas a peticio alairasa. Nem am szolni aposnak, hogy fozzon mar egy jo kakasperkeltet maganak a magyar orolt csemegepaprikabol, amit a menye importal Magyarorszagrol, mert allatira keptelenseg aludni reggel a kakasa miatt. Vagy mutesse ki a hangszalait az allatnak. Vagy ajandekozza el. Nem, ok rogton a hivatalos utat valasztottak, apos nem is sejtette miert kell a polgarmesteri hivatal ele jarulnia. Azert en biztos rohogtem volna a helyeben, amikor kiderul, hogy a kakasom a problema. En alig hittem a fulemnek, amikor aposom ezt elmeselte.

2011. július 4., hétfő

A franciak Coca Colaval itatjak a gyerekeiket?

Volt a bolcsiben medence parti, a szulok is jelen lehettek. Nana, felugyelni a sajat kolykunket.

Vinni kellett valami eledelt is. Mar egy hete ki volt rakva a papir az eloterbe, ahova a szulo beirhatta a gyereke nevet a sos suti, vagy az edes suti oszlopba. Maja az edes suti oszlopba kerult, mivel en csak csokis muffint tudok sutni, nem vagyok valami nagy asz a konyhaban.

Majanak mazlija volt, mert az elso turnusban furodhetett. Volt egy gyerek, akinek mintha herpesz lett volna a szajan, brrr, na ettol megmenekult Maja.


De vissza a cimhez. Amikor a gyerekek megebedeltek, akkor jottunk mi szulok es ekkor lattam, hogy sok szulo adott Coca Colat inni a csemetejenek. 3 ev alatti gyerekeknek. Nekem ez remesen furcsa, nem eleg, hogy koffeinnel itatjak a kolykot, de rontjak a cukorral a fogukat es meg a sok "Coca Cola titok" osszetevorol nem is tudunk. A gyerekek ebedjeben csak a chips volt kifogasolhato, de azon meg nem rokonyodtem meg annyira. Azt hittem, hogy kozos lesz az ebed, de lattam, hogy valaki kihuzta magat, mert kulon kajat vitt a gyerekenek. Sylvie, a rendorlany kesz kajat vitt Enolanak. Volt, aki csinalt valodi kis bebiszendvicseket, de csak a sajat gyerekenek adott belole. Volt, aki koktel paradicsomot vitt egy kis rizssalataal, szinten csak a sajatjanak. A chipset sem dobtak be a kozosbe, de Maja intezkedett, lerantotta a foldre, jol kiborult a zacsko tartalma :D.

Hozza kell tennem, hogy en nem vagyok egy kovetkezetes szulo, sem hosanya.




Megint hetfo

Tegnap ugy beebedeltem, hogy nem tudtam vacsorazni. Pedig csak konnyu nyari kajakat ettunk, hideget, kuszkuszt, ami allitolag, ha hideg, akkor mar tabulettnek (taboulette?) mondjak. Napon szaritott paradicsom volt benne, marha finom volt. Volt meg krumplisalata, zoldbabsalata, hideg, vekonyra szeletelt marhahus, hideg grillcsirke. Komolyan allati finom es nyarias volt minden. Vegul salata (salatalevel, minden francia etkezes kotelezo lezaro kelleke) es a sajtok. Muszaj voltam enni egy nagyon pici keksajtot es briet. Aztan jott a torta, hiszen szulinapi partin voltunk, Trianon volt, marha finom csokitorta. Igy hivjak, hogy Trianon, hat szemtelenseg, de tenyleg orulet finom.

Majara nagyon buszkek voltunk, hogy ilyen szimpatikus, baratkozos gyerekunk van, jot "focizott", mindenkivel szivesen setalt, semennyit nem hisztizett, jot evett, mindenki csodajara jart, hogy meg ilyen jo gyereket, raadasul meg szep is (ezt lehet, hogy csak illendosegbol mondtak, de azert egy csinos es konnyed nyari ruhacskat adtam ra, tenyleg csinos volt)...
Na persze ahogy hazaertunk megkergult :D. Sikitofrasz es kezelhetetlenseg, igy egyben.

Aposom rokonaihoz voltunk hivatalosak. Apos huganak a kislanya lett 20 eves, ha lattatok meg szep lanyt!!!! Az apja arab, a lany finoman arab, szerintem siman megnyerne egy szepsegkialyno valasztast, de ahogy elnezem egy semmitmondo pasassal jar. Remelem legalabb gazdag a pasija! ;)
Ez az egesz csalad nagyon kedves, olyan hagyomanyosak, nem olyan bohokasak, mint a dedi vonala. Ott voltak Polette nagyiek is, o egy klasszikus nagyi, otthonkas. :) Most talalkoztam eloszor egy csomo-csomo unokatestverrel, voltunk vagy 30-an.
Jol ereztem magam. Bar meg mindig nem tudok magasroptu beszelgetesekbe elegyedni, de mar nem vagyok olyan feszult a nyelvi korlatok miatt, mint az elejen voltam. Lehet, hogy 10 ev mulva mar szimpatikus is tudok majd lenni, nemcsak karotnyelt kelet-europai fapina. :D